Voor het eerst in Nederland: modulaire woningen 16 hoog op elkaar gestapeld

15 september 2016

Op de Laan van Spartaan in Amsterdam West is begin september het werk gestart voor een uniek modulair gebouw van 16 hoog. Het gebouw met 361 studentenwoningen kan in slechts 12 maanden worden gerealiseerd doordat er gebruik wordt gemaakt van in een fabriek geproduceerde 3D woningen. De studenten kunnen al in 2017 hun intrek kunnen nemen.

 

In opdracht van IC Netherlands (projectontwikkelaar en beheerder van studenten- en Young Professionalwoningen) en in samenwerking met gebiedsontwikkelaar BPD heeft Studioninedots uit Amsterdam op de Westkavel van de Laan van Spartaan een gebouw ontworpen met 361 zelfstandige studentenwoningen, auto-, en fietsparkeergarage, gemeenschappelijke ruimtes en een commerciële plint aan de Jan van Galenstraat. Om het gevraagde hoogteaccent, een toren van 16 hoog, te kunnen realiseren wordt gebruik gemaakt van een hybride modulair 3D bouwsysteem dat is ontwikkeld door de partners Heddes Bouw & Ontwikkeling, Ursem Modulaire Bouwsystemen en Schouten Techniek. Een unieke ontwikkeling die door een hele intensieve samenwerking tot stand is gekomen.

De volledig ingerichte zelfdragende woningen uit de fabriek kunnen op de bouwplaats als een soort van beton LEGO steentjes, direct vanaf de vrachtwagen, op elkaar worden gestapeld tot een gebouw van 16 hoog. Een nog niet eerder in Nederland vertoonde prestatie. De modules zijn bij het verlaten van de fabriek voorzien van badkamer, keuken, binnen afwerking en installaties.
Zelfs de buitengevelafwerking wordt al grotendeels in de fabriek op de modules gemonteerd zodat er op locatie zonder traditionele bouwsteigers gebouwd kan worden. Met deze unieke modulaire methode is het mogelijk om een hoogbouw project grotendeels in de fabriek te realiseren waardoor er op de bouwtijd en kosten kan worden bespaard, de bouwoverlast op de locatie aanzienlijk wordt beperkt en vanwege een industriële duurzame productiewijze de kwaliteit toeneemt.
De beheersbaarheid van het gehele project is dankzij deze bouwmethode zeer groot.

In opdracht van IC Netherlands en in samenwerking met gebiedsontwikkelaar BPD wordt op de Laan van Spartaan het hoogste modulaire project van Nederland; gerealiseerd. De 361 studentenwoningen met algemene voorzieningen en commerciële plint aan de Jan van Galenstraat zijn ontworpen door Studioninedots uit Amsterdam. In de fabriek van Ursem Modulaire Bouwsystemen worden de kant en klare woningen reeds voorzien van badkamers, keukens, afwerking en technische installaties zodat de nieuwbouw op locatie in een zeer korte tijd door Heddes Bouw & Ontwikkeling kan worden gerealiseerd.

In opdracht van IC Netherlands en in samenwerking met gebiedsontwikkelaar BPD wordt op de Laan van Spartaan het hoogste modulaire project van Nederland; gerealiseerd. De 361 studentenwoningen met algemene voorzieningen en commerciële plint aan de Jan van Galenstraat zijn ontworpen door Studioninedots uit Amsterdam. In de fabriek van Ursem Modulaire Bouwsystemen worden de kant en klare woningen reeds voorzien van badkamers, keukens, afwerking en technische installaties zodat de nieuwbouw op locatie in een zeer korte tijd door Heddes Bouw & Ontwikkeling kan worden gerealiseerd.