Projectleider aan het woord

04 maart 2019

Aan de Lelylaan in Amsterdam realiseert Heddes Bouw & Ontwikkeling in opdracht van Lingotto en naar het ontwerp van Studioninedots het project West Beat. Een iconisch project met veel bouwkundige uitdagingen, die projectleider Roy Akkerman samen met zijn team met beide handen heeft aangepakt. Heddes is een integraalbouwer die alle facetten van ontwerp tot uitvoering voor haar rekening neemt. Daarbij wordt gewerkt met een vaste kern van deskundige partners, die als verlengstuk van Heddes functioneren en ook echt deel uitmaken van het team. We doen het samen.

“Een integraal project, circa 1,5 jaar geleden zijn wij hier in bouwteamverband ingestapt om samen met Lingotto en haar adviseurs een icoon voor de stad Amsterdam te realiseren. Een icoon dat onderdak biedt aan 150 appartementen en een superruimte, voorzien van een parkeerkelder.

Vanaf het eerste moment zitten we met het complete ontwerpteam aan tafel om op tijd te kunnen starten. Daarbij hebben we ons altijd gericht op de startdatum 16 juni 2018. Als dat dan ook lukt, is dat best bijzonder.

Op dit moment zijn we met de eerste betonwanden gestart boven de parkeerkelder, aansluitend hieraan volgt de grootste uitdaging: het storten van de zichtbetonwanden. Wat het maken van deze wanden uitdagend maakt zijn met name de vorm en de grootte, soms wel 10 meter hoog en 60 centimeter breed, de complexiteit van de wapening en de uiteindelijke uitstraling. De wens van de architect is dat het beeld enigszins ruw en ruw en robuust mag zijn, een vrij abstracte uitvraag die een behoorlijke verdiepingsslag heeft gehad afgelopen jaar.

De input en de uitwerking vraagt veel van de kennis en expertise van het complete team, zowel intern als extern, van vaklieden tot aan constructeur en van vlechter tot uitvoerder. Kort gezegd, een goede en degelijke voorbereiding en afstemming tot in de kleinste details is noodzakelijk. Het is ontzettend gaaf om dit complexe bouwwerk met een hoogwaardige prestaties en eisen met de huidige technieken van nu te mogen realiseren.” Aldus Roy.