Verbouw voormalige gevangenis tot nieuwe locatie voor The British School of Amsterdam

In Amsterdam Oud-Zuid is Heddes Bouw & Ontwikkeling gestart met de sloopwerkzaamheden van de voormalige strafgevangenis. In bouwteam realiseren wij hier in de komende periode de nieuwe locatie voor The British School of Amsterdam.

Het bestaande gebouw dateert uit het einde van de 19e eeuw en is ontworpen door W.C. Metzelaar, rijksingenieur-architect voor gevangenisgebouwen. Tot het jaar 2010 heeft het gebouw dienst gedaan als detentiecentrum, in de periode erna werd het als huisvesting voor diverse groepen gebruikt.

Het ontwerp voor het vernieuwde gebouw is van de hand van architect Atelier PRO, Van Hoogevest Architecten is betrokken als restauratie-architect en het landschapsontwerp wordt gedaan door Bureau Sant en Co

In dit gebouw aan de Havenstraat zal The British School of Amsterdam straks al haar vier afdelingen kunnen onderbrengen, welke nu nog over drie panden verspreid zijn in Amsterdam. De vorm van het gebouw is als een kruis, dat aan elke zijde zal worden verlengd met een stuk nieuwbouw. Op deze manier ontstaan er vier vleugels die elk door een andere afdeling zullen worden gebruikt. Elke vleugel wordt ingericht passend bij de leeftijd van de gebruikers.

 “Werken in een monumentale omgeving blijft bijzonder”, aldus projectleider Erik Vreeker die eerder het monumentale pand op het Westergasfabriek terrein in Amsterdam met zijn team omtoverde tot hotel. <Conscious Hotel Westerpark> “Dit gebouw heeft een verhaal en het zijn subtiele details die je daaraan doen herinneren. De sloopwerkzaamheden zijn in volle gang en soms is het net of je een cadeautje aan het uitpakken bent. Een mooi voorbeeld is het verwijderen van de verflagen op het metselwerk; wat hier onder vandaan komt is prachtig. Tegelijkertijd zitten we ook midden in het heden op deze locatie. Neem bijvoorbeeld de circa 200 trams die dagelijks vertrekken voor het pand in deze straat, ook dat brengt een mooie uitdaging met zich mee.”

In het tweede kwartaal van 2019 wordt gestart met de nieuwbouwwerkzaamheden en de oplevering is gepland in de zomer van 2020, zodat de school en haar leerlingen in dat jaar na hun zomervakantie het nieuwe pand kunnen betrekken.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Foto's: Bob Imming