Super Space Bogen

23 april 2019

 

In Amsterdam West gebeuren bijzondere dingen. Er worden bogen gestort voor de nieuwbouw van het project West Beat aan de Lelylaan die immense proporties aannemen. De ruimte die de bogen tezamen gaat vormen heet niet voor niets Super Space!

Het project West Beat bestaat uit ondergronds parkeren, een enorme begane grond met maatschappelijk commerciële functies zoals theater, horeca en coworking-plekken met daarbovenop 150 appartementen voor de middenhuur sector. De plint heeft een echt WOW effect door de enorme bogen die de bovenliggende woningen dragen. Ze zijn van beton en het bijzondere is dat ze in twee richtingen lopen.

Het in het werk storten van deze bijzondere bogen met overspanningen van wel 15 meter vereist een sterk staaltje vakmanschap. De wapening in de bogen is enorm en die moet met veel precisie ingepast worden in de ronde bekistingen. Om het juiste uiterlijk van het beton te krijgen zijn vooraf proefstukken gestort en is overleg geweest met een aantal betondeskundigen van onder andere de CUR.

Er zijn veel verschillende boogstralen opgenomen vanwege het verschil in overspanning in de ruimten. Het engineeren en maatvoeren hiervan in het BIM-model heeft veel inzet en afstemming gevraagd van alle bouwpartners.

De bekisting vraagt vanwege de enorme omvang een stevige ondersteuningsconstructie. Nagenoeg de hele begane grond staat vol met deze ondersteuning om te komen tot een prachtige boogstructuur voor deze sculpturale ruimten voor iedereen die van actie houdt.

 

 

Fotografie: Hein Verhees