Update vanaf het Spaarne

17 september 2019

 

Aan het Spaarne in Haarlem realiseert Heddes Bouw & Ontwikkeling in opdracht van Wibaut Ontwikkeling B.V. 55 luxe koopappartementen. Het gebouw, De Scheepmaker genaamd, vormt het sluitstuk van de nieuwe wijk het Scheepmakerskwartier. Het ontwerp is van de hand van Van Ommeren Architecten en de openbare ruimte is ontworpen voor Mark van der Heide Urban Design.

Voor Heddes is dit project een klassiek voorbeeld van bouwen op een postzegellocatie, want van een bouwplaats kun je haast niet spreken. Bijna alle ruimte die er op de kavel is, is bedoeld om op te bouwen. Om deze reden is de keet voor dit project op een ponton in het Spaarne geplaatst en gaan de uitvoerders dagelijks de uitdaging aan om ‘just-in-time’ de juiste materialen geleverd te krijgen om deze vervolgens in sneltreinvaart aan te laten brengen, zodat er weer een klein beetje ruimte is voor de volgende levering.

 

Dat deze uitdaging het team goed afgaat blijkt wel uit het feit dat het gebouw inmiddels bijna uit de steigers is. Dat is als het uitpakken van een cadeautje, voor het team zelf maar ook zeker voor de buurtbewoners en de toekomstige bewoners van de appartementen. “Van een van de overburen ontvingen wij per e-mail een heel mooi compliment. Het gebouw noemde hij ‘een prachtig bouwwerk’ en specifiek het metselwerk wist hij zeer te waarderen. Dat soort reacties, daar doe je het uiteindelijk voor. Dat maakt ons werk nog leuker,” aldus Erik Vreeker, projectleider bij Heddes Bouw & Ontwikkeling.

 

Vóór de bouwvak werd ook het hoogste punt bereikt. Dat is altijd een mooie en belangrijke mijlpaal in het bouwproces. De opdrachtgever stond hierbij stil met een blijk van waardering aan het bouwplaatspersoneel: op het dak van het gebouw werden zij getrakteerd op een hapje en een drankje, onder het genot van een prachtig uitzicht over Haarlem.

 

In de afgelopen weken hebben ook de eerste bewonerskijkdagen plaatsgevonden, waarop de toekomstige bewoners voor het eerst in hun nieuwe woning konden kijken. De afwerking van de appartementen is op dit moment in volle gang en aan het einde van dit jaar zal de opleverplanning worden gemaakt. Waarna de nieuwe bewoners in het begin van 2020 de sleutels van hun nieuwe woningen in ontvangst zullen kunnen nemen.