Project in beeld: 276 appartementen ‘Biesbosch’ in Amstelveen

08 juni 2020

Bij het horen van de term Biesbosch zijn velen geneigd als eerste te denken aan het natuurgebied gelegen op de grens van Zuid-Holland en Noord-Brabant, een gebied met groen, flora en fauna en veel water. Maar wij vormen een uitzondering en denken als eerste aan ons mooie project gelegen aan de Biesbosch 225 in Amstelveen. Want dat is het adres waar wij in opdracht van Foruminvest een 18-laagse woontoren met 276 appartementen realiseren bovenop een 3-laagse parkeergarage. Op dit moment is er één duidelijke overeenkomst tussen dit project en het gelijknamige natuurgebied: het water. Veel water, maar liefst 22.000.000 liter om precies te zijn…

 

Op de locatie in Amstelveen is eerst het oude pand gesloopt waarna wij, na het aanbrengen van een 14,5 meter diepe damwand, konden starten met het uitgraven van de bouwput. De bouwput, die we ook wel ons zwembad noemen, meet een lengte van 70 meter, een breedte van 35 meter en is met een diepte van 9 meter en gevuld met maar liefst 22.000 m3 water met recht een zwembad te noemen. In dit water zijn, na het uitgraven, de afgelopen twee weken duikers bezig geweest met het afknippen van ca. 100 heipalen van het oude gebouw. Hier was aanvankelijk omheen gegraven, zodat deze daarna achter elkaar konden worden verwijderd. Vanwege het feit dat het gebouw ‘op staal’ gefundeerd is (de zandlaag op 9 meter diepte onder de keldervloer is draagkrachtig genoeg) was het niet mogelijk om de bestaande palen te trekken.

 

De volgende stap is het boren van 409 stuks paalankers voor het verankeren van de onderwaterbetonvloer. Zolang er geen compleet gebouw op staat, wil 10 atmosfeer waterdruk anders onze keldervloer omhoog drukken. De paalankers voorkomen dat. Het boren van deze paalankers zal een kleine twee maanden in beslag nemen waarna er na de bouwvak kan worden gestart met het aanbrengen van de wapening. Omdat de bouwput, ons zwembad, gevuld is met water worden ook hiervoor duikers ingezet. De wapening wordt prefab gemaakt op het droge, waarna deze met een kraan naar de bodem van de bouwput wordt gebracht, waar de duikers het plaatsen zullen begeleiden. Als alle wapening op z’n plek ligt zal begin oktober een 1,2 meter dikke onderwaterbetonvloer gestort worden.

 

De oplevering van de appartementen is voorzien in Q2-2022. Onze opdrachtgever Foruminvest zal alle appartementen verhuren. Ruim 80% is bestemd voor het middeldure huursegment.

 

Meer informatie over de bouw van dit project? Kijk op https://www.heddes.nl/projecten/276-appartementen-biesbosch-amstelveen/