Project in beeld: City Icoon te Amsterdam

21 augustus 2020

Begin dit jaar zijn wij aan de Kop Grasweg in Buiksloterham te Amsterdam Noord gestart met de bouw van een nieuw landmark. In het project 360 Twins, ook wel City Icoon, realiseren wij in opdracht van Amvest 122 huurappartementen en commerciële ruimtes, op een unieke locatie aan het water. Het ontwerp van 360 Twins is van de hand van Studioninedots.

 

Na de contractondertekening in januari werd er in februari al gestart met het plaatsen van de damwanden, rondom de gehele bouwkuip. Een lengte van maar liefst 155 meter. Inmiddels zijn ook alle palen geheid en zijn waar dat nog nodig was de oude palen verwijderd. Op dit moment worden de fundering en de poeren voor de parkeergarage gestort.

Bovenop de fundering wordt er over de gehele oppervlakte van de parkeergarage trapsgewijs gebouwd tot aan de vijfde verdieping, op traditionele wijze. Vanaf de zesde verdieping verandert dit en worden er in een tunnelbouwstroom twee torens gebouwd, tot aan de 15e verdieping. Dit verklaart meteen voor een deel de naam ‘360 Twins’, de twee torens zijn namelijk vrijwel identiek. Daarnaast is het ontwerp zo gemaakt, dat de toekomstige bewoners van de appartementen aan iedere zijde van een toren vrij uitzicht zullen hebben, al dan niet langs de andere toren.

Over ca. vier weken wordt de eerste torenkraan opgebouwd, welke voorlopig in het gebouw blijft staan. In januari, als we starten met de tunnelbouw voor de torens, wordt er een tweede kraan naast het gebouw geplaatst.

“De bouw gaat voorspoedig en de bouwlocatie tussen het IJ en het Tolhuiskanaal is uniek, een prachtige plek voor ons om nu te werken, en voor de toekomstige bewoners wordt het een thuis op een bijzonder mooi plekje in Amsterdam”, aldus Mervyn, assistent uitvoerder op dit project. De unieke plek vraagt op logistiek gebied veel creativiteit van het team, omdat ook dit project te omschrijven is als ‘bouwen op een postzegellocatie’. Een goede voorbereiding maakt daarin echt het verschil.

 

Na oplevering, welke gepland is voor medio 2022, zal dit het grootste en hoogste gebouw van de Kop Grasweg zijn, dat de locatie van afstand zal markeren. Een heus landmark dus!

 

Beeldmateriaal: Amvest - BeemFlights