Heddes is trots op West Beat!

11 november 2020

Op vrijdag 23 oktober hebben wij project West Beat in Amsterdam Nieuw-West opgeleverd. Een project waaraan we keihard hebben gewerkt, een project met uitdaging. Een icoon in Amsterdam, van de hand van Studioninedots, gebouwd voor ontwikkelaar Lingotto en Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Een uniek project waar we trots op zijn.

 

In juni 2018 startten wij, na een intensieve voorbereiding van het project in bouwteam, met de bouw van West Beat. Het project kende vele bouwkundige uitdagingen, waaronder ook de 86 verschillende bogen die het uiteindelijke gebouw kenmerken. En het vele zichtbeton was ook zo’n uitdaging: wanden van tot 10 meter hoog en 60 centimeter breed, met een complexe wapening en duidelijke wensen aan de uiteindelijke uitstraling.

 

“De input en uitwerking hebben veel gevraagd van de kennis en expertise van het complete team, zowel intern als extern, van vaklieden op de bouw tot aan de constructeur, en van de vlechter tot de uitvoerder. De goede en degelijke voorbereiding en afstemming van zelfs de kleinste details heeft geresulteerd in een complex en uniek bouwwerk dat hoogwaardig presteert en voldoet aan de huidige eisen op het gebied van duurzaamheid.” Aldus Roy, projectleider van West Beat.

 

West Beat kenmerkt zich ook door de ‘Superruimte’, waarin werkplekken, horeca en een podium te vinden zijn. In de commerciële ruimtes kunnen ondernemers zich vestigen en daarnaast zijn er 150 appartementen gerealiseerd.

 

Gisteren werd West Beat officieel geopend: een digitale opening die tot in de puntjes verzorgd was. Alle aangemelde deelnemers waren van tevoren voorzien van een feestelijk en bijpassend drankje. De opening van dit online evenement werd gedaan door Martijn Bakker, partner van Lingotto. Hij lichtte het ontstaan van West Beat toe en noemde het “een project waarbij vrijwel alles van begin tot eind goed is verlopen” en “een krachtig gebouw”. De trots spatte er vanaf , dit werd ook meerdere malen uitgesproken.

Het woord was daarna aan Onno Hof, fondsmanager van Achmea Dutch Residential Fund. Onno benadrukte de bijzonderheid van West Beat in vele opzichten: de mix van functies in één gebouw maakt het uniek in Amsterdam. Daarnaast benoemde hij de omvang van het gebouw en de afwerking van het ruwe beton aan de binnenzijde, met zoveel oog voor detail. Na een dankwoord aan een ieder die een rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van West Beat en een felicitatie aan de bewoners, was het woord aan Roy Akkerman. Onze collega die dit project als projectleider onder zijn hoede had.

Roy benoemde de gretigheid en de passie, gericht op techniek, om het gebouw tot een succes te maken. En zette de partners en ca. 500 vaklieden die bij alle disciplines binnen dit project betrokken zijn geweest, op een voetstuk: “Het vakmanschap is onmiskenbaar belangrijk geweest. Iedereen heeft zijn schouders eronder gezet, een groot compliment dus aan een ieder die aan West Beat heeft gewerkt”. Roy sloot af met de woorden ontzettend trots te zijn.

Albert Herder, founding partner van Studioninedots, gaf vervolgens een toelichting op de totstandkoming van het ontwerp. Hij vertelde dat het ontwerp gemaakt is voor een mix van functies en collectieve ruimtes, die zich telkens kunnen veranderen. West Beat gaat ook over een ode aan de boog, de boog die een uitnodigend en omarmend karakter heeft. Martijn Bakker sloot hierna af en omschreef de sprekers als “allemaal mensen die trots zijn op wat gemaakt is”, een omschrijving die wat Heddes Bouw & Ontwikkeling betreft meer dan terecht is.

Tot slot werd er een dans vertoond, een ‘Dance Through’ naar de choreografie van Peter Leung van Peter Leung van Het Nationale Ballet en House of Makers, die de schoonheid van het gebouw zonder woorden prachtig liet zien. En daarna was het tijd voor de feestelijke handeling: een ieder mocht het flesje bubbels dat van tevoren was toegezonden ontkurken en allen hieven het glas op West Beat. Op iedereen die heeft bijgedragen aan dit fantastische gebouw. Waarna Martijn de opening afsloot door het gebouw een ontzettend lange toekomst toe te wensen.

 

Niels Doodeman, directeur van Heddes Bouw & Ontwikkeling: “Wij zijn, net als de andere betrokkenen, ontzettend trots op West Beat. Een project dat symbool staat voor onze integrale aanpak bij complexe, binnenstedelijke projecten. Een project waar we met passie aan hebben gebouwd. Waar de goede samenwerking met alle betrokkenen het verschil heeft gemaakt.”

 

Benieuwd naar de Dance Through? Deze kun je hier terugkijken!