Corporaties kiezen voor modulair

18 december 2020

Corporaties zoeken elkaar steeds vaker op om van elkaar te leren en elkaar te versterken bij de zoektocht naar woningconcepten. Nicole de Vrij, manager Realisatie bij Eigen Haard, speelt een verbindende rol in dat proces. Eigen Haard (ruim 56.000 woningen in de regio Amsterdam) heeft al veel ervaring met conceptueel bouwen.

‘We hebben de ambitie om in de toekomst een forse bouwstroom te realiseren’, zegt De Vrij. ‘Maar we pakken het stapje voor stapje aan.’

Eén van die stappen wordt gezet op het project in Legmeer West in Uithoorn, waar een appartementengebouw gebouwd wordt met woningmodules van Ursem Modulaire Bouwsystemen. Het project bestaat uit 36 seniorenwoningen, waarvan een deel NOM prestaties levert. In de fabriek worden 74 woonmodules kant-en-klaar gebouwd en geïnstalleerd. De woningen zijn voorzien van alle installaties en afwerkingen om op de locatie alleen gekoppeld te hoeven worden. De gevel kan bij dit modulaire bouwsysteem goed worden meegenomen in de fabriek. Bij dit project in Uithoorn wordt een deel van de gevel gemetseld op locatie.

Boaz neemt de ontwikkelaars en projectmanagers van Eigen Haard en andere corporaties mee in de modulaire ontwerpprincipes en op hun beurt verbeteren zij de modulaire woonmodules. Het heeft tot doel de kostprijs van woningen te verlagen om zo betaalbare huisvesting te kunnen blijven bieden. ‘We zijn blij dat corporaties het modulaire bouwprincipe steeds vaker gaan onderzoeken en toepassen om zo dit bouwproces steeds meer te integreren en meer geïndustrialiseerd aan te pakken. Het is een mooie oplossing voor moeizaam beschikbare bouwcapaciteit in de traditionele bouwkolom en biedt geweldige kansen voor optimalisatie van prijs- kwaliteit in een geïntegreerd ontwerp en bouwproces met de corporaties.’

In de video een mooi inzicht in de voordelen van het modulaire bouwen met Ursem.