Icoon van de stad in aanbouw!

20 januari 2021

Aan het Amsterdamse IJ is de bouw in volle gang. In opdracht van Amvest bouwen wij hier het project City Icoon, ook wel ‘360 Twins’, dat ontworpen is door Studioninedots.  In dit project realiseren wij 122 huurappartementen en commerciële ruimtes, op een parkeerkelder waarin ook de bergingen gesitueerd zijn. Ook voor fietsen is straks een stalling aanwezig, en wel op de eerste verdieping.

 

Inmiddels zijn we bezig met het storten van de wanden van de eerste verdieping, dit alles is onderdeel van de voorbereiding van de zogenaamde ‘tunnelcyclus', welke zal starten vanaf de tweede verdieping. Het gebouw bestaat uit twee identiek ogende, slanke torens. Het gedeelte hier tussenin noemen wij ook wel het podium. De twee torens worden geheel in het tunnelsysteem uitgevoerd, vanaf de tweede verdieping tot aan de 14e en laatste verdieping. Het podium wordt geheel uitgevoerd met een wanden-breedplaat combinatie, tot en met haar vijfde en laatste verdieping.

De bouwvolgorde is tot in detail uitgewerkt en uitgedacht, om een zo efficiënt mogelijk bouwproces te realiseren. In beginsel wordt de tunnelcyclus van de torens afgewisseld per verdieping. Maar na gereedkomen van het podium worden de torens een voor een afgemaakt. Zodra de ruwbouw van de eerste toren gereed is, kan hier de afbouw al starten. Die bestaat in dit geval uit het aanbrengen van dekvloeren, stucwerk op de wanden, keukens, badkamers en toiletten. De woningen zijn na oplevering dus klaar om te worden betrokken door de huurders.

 

Over ca. vier weken zal worden gestart met de bouw van de gevel, voorafgaand hieraan wordt een proefmuur gebouwd ter beoordeling. Voor het metselen van de gevel worden WasteBasedBricks® van StoneCycling® toegepast: stenen die gemaakt zijn van afval. Circulair metselwerk dus! Leuk weetje is dat de producten van dit bedrijf sinds 1 januari van dit jaar vermeld staan op de milieulijst van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Een aanmoediging vanuit het ministerie om het aantrekkelijk te maken voor ontwikkelaars om met duurzame en innovatieve producten te werken. Iets waar wij als bouwer natuurlijk ook graag, in dit geval letterlijk, een steentje aan bijdragen.

 

Het uitvoerdersteam van project City Icoon, dat bestaat uit Carless, Mervyn en Dennis, is meer dan tevreden over het verloop van het project tot op heden: “Een fijn team en goede samenwerking met de andere partijen op de bouwplaats, een goede basis!" – aldus Carless. Mervyn voegt toe: “Het is fijn dat we ondanks de extra coronamaatregelen goed en veilig kunnen doorwerken op dit mooie stukje Amsterdam, dat na afronding van ons project nóg mooier zal zijn!”

 

Hoofdfoto: BeemFlights