Verduurzaming van het Archimedesplantsoen in Amsterdam

10 februari 2021

 

In het Amsterdamse Watergraafsmeer verduurzaamt Heddes Kleinbouw 41 woningen voor woningcorporatie Eigen Haard. De woningen worden door de ingreep technisch aanzienlijk verbeterd en tegelijk wordt de energieprestatie van de woningen weer op een comfortabel en energiezuinig niveau gebracht.  

 

Samen met Eigen Haard en Hooyschuur architecten & adviseurs zijn eerst 4 proefwoningen gemaakt om de oplossingen te testen en te evalueren. Na de goedkeuring van de proefwoningen zijn de overige woningen aangepakt.  

De keuken, het toilet, badkamer en het sanitair worden volledig vervangen inclusief al het leidingwerk. Maar vooral ook de gevels, het dak en de vloeren worden aangepakt. Die stammen nog uit het tijdperk van ‘ecologisch plafond van riet en stucwerk’. In dat opzicht herhaalt de geschiedenis zich en is het ecologisch bouwen weer helemaal actueel. Wat installaties betreft is de woning weer als nieuw en voldoet het aan de nieuwste regelgeving.  

De vloeren voorzien we van een droge afwerkvloer die geluid en warmte isoleert en het comfort verhoogt. De gevels worden ingepakt met een extra isolatielaag en voorzien van stucwerk en nieuwe kozijnen. Een nieuwe dikke jas en de woningen kunnen er weer een levenscyclus tegenaan.  

 

Gedurende de werkzaamheden wonen de bewoners ca. 20 weken elders. Inmiddels zijn er alweer drie gezinnen ‘terugverhuisd’ naar hun eigen, vernieuwde woning. En de komende weken zullen er meer bewoners welkom worden geheten in hun nieuwe thuis. “Het is een mooie maar uitdagende klus om deze woningen te verduurzamen, met een zeer strakke planning. We werken in treintjes en alle werkzaamheden volgen elkaar op. En dat dan 41 keer. Dit klinkt makkelijker dan het is, maar we kunnen onze creativiteit goed kwijt in de uitdagingen die we onderweg tegenkomen. En het geeft elke keer weer een goed gevoel om voor uitdagingen een passende oplossing te vinden”, aldus Mathijs Dekker, projectbegeleider van onze afdeling Kleinbouw.