Metselwerk met afval als basis

03 mei 2021

Op een heel mooi plekje aan het Amsterdamse IJ is de zogenaamde tunnelcyclus voor de bouw van project City Icoon, ook wel ‘360 Twins’ in volle gang. Deze week worden alweer de wanden van de 6e verdieping en de verdiepingsvloer van de 7e verdieping gestort. Ondertussen hebben de metselaars van Wicon Metselbedrijf een goede start gemaakt met het metselwerk, wat al gereed is tot aan de tweede verdiepingsvloer. Kortom, Team City Icoon heeft de vaart erin!

 

Het ontwerp van dit project is van de hand van Studioninedots en de opdrachtgever is Amvest. De projectlocatie is gelegen in de wijk Buiksloterham, een voormalig industrieterrein. Voor deze wijk zijn een aantal ambities gesteld, onder andere op het gebied van circulariteit – deze zijn uiteraard meegenomen bij het ontwerpen van dit project. De circulariteit komt tot uiting in een gevel die is gemaakt van bouwafval, dat is ‘ge-upcycled’ tot bakstenen. Ook wel WasteBasedBricks® genoemd.

 

Studioninedots stelde zichzelf een extra uitdaging om een geleidelijke kleurovergang van zwart naar wit te creëren in de gevel en werkte nauw samen met StoneCycling® om te komen tot de juiste steen in de juiste kleurschakeringen. Er is gekozen voor de steen Blackpepper in afwerkingsvariant Raw. Met de wetenschap dat de stenen geheel gemaakt worden van bouwafval is een logisch gevolg dat er voor de donkerste stenen, die aan de onderzijde van het gebouw worden toegepast, donker bouwafval nodig was. En voor de lichte, bijna witte, stenen voor de gevelafwerking van de bovenste verdiepingen, was wit bouwafval nodig. En voor de diverse tinten grijs daar tussenin worden licht en donker afval gecombineerd in verschillende verhoudingen. Op de website van de producent valt te lezen dat voor de gevel van project City Icoon ‘360 Twins’ maar liefst 122.235 kilo bouwafval is gebruikt. Een indrukwekkende hoeveelheid als je het ons vraagt.

 

Voor Heddes Bouw & Ontwikkeling is het de eerste keer dat circulariteit op deze manier tot uiting komt, maar als het aan ons ligt zeker niet de laatste keer. Prachtig als materiaal dat voorheen altijd als afval werd beschouwd, op deze manier een tweede leven krijgt.

 

Foto’s: Catch Your Moment