HighNote: een prachtig nieuw woongebouw in Almere

25 mei 2021

h

Volgende maand starten wij, in opdracht van ontwikkelaar AM Noordwest, met de bouw van het project HighNote in het centrum van Almere. Het ontwerp is van de hand van Studioninedots en is in vele opzichten uniek te noemen. Samen zijn we Heddes is in dit geval ook ‘samen zijn we HighNote’. Dat is uiteraard van toepassing op het bouwproces, maar ook zeker als het project zal zijn opgeleverd en de huurders er hun intrek hebben genomen!

Het woongebouw omvat 157 appartementen met diverse afmetingen. Ze zijn allemaal bestemd voor de verhuur en worden afgenomen door Rockfield. Door de ontwikkelaar en architect is nadrukkelijk naar de huurdersvraag geluisterd: moderne woonconcepten, meer luxe maar ook betaalbaar wonen. Door gezamenlijke ruimtes te creëren voor zowel het wonen als de vrijetijdsbesteding kon aan deze wensen invulling worden gegeven. Op de eerste verdieping wordt een gezamenlijke daktuin gerealiseerd, een fijne buitenruimte die door alle bewoners als tuin kan worden gebruikt. Daarnaast voorziet de begane grond ook nog in twee semi-openbare buitenplaatsen. ‘Het Hof’, dat een ontmoetingsplaats wordt en ‘De Werf’ met als omschrijving een ‘maakplaats’ of klusruimte waar bewoners gezamenlijk projecten kunnen doen of kunnen klussen. Het samen wonen uit zich in de Friends-woningen, dat zijn woningen voor twee personen die worden gedeeld met een vriend(in), familielid, collega of andere woongenoot. Beiden beschikken over een eigen slaap- en badruimte en de overige ruimtes worden gedeeld. De variatie in appartementen alsmede de diverse gezamenlijke ruimtes maken dit woongebouw uniek.

De bouw van dit project is al enige tijd in voorbereiding en is zeer secuur uitgedacht, in samenwerking met de partners. Een mooi en straks ook zeer zichtbaar voorbeeld zijn de prefab sandwich elementen voor de gevel. Deze worden vóórdat zij op de bouwplaats arriveren al voorzien van kozijnen van Rollecate in de fabriek van Eurobeton, een zusterbedrijf van OBI. Dat scheelt aanzienlijk veel handelingen en dus tijd op de bouw. Voordat de elementen geplaatst worden, zullen wij deze ook voorzien van een balkon met balustrade: één voor elk appartement. Je zou dus kunnen zeggen dat elk gevelelement na plaatsing vanaf de vrachtwagen direct gereed is, wat het bouwproces zeer efficiënt maakt. Door deze manier van bouwen kunnen we ook steigerloos werken, wat de aanleg van de nuts-faciliteiten ten goede komt.

Interessant detail is, dat de gevelelementen eerder geplaatst worden dan dat de binnenwanden gestort worden. De gevelelementen doen in dit proces namelijk ook nog dienst als kopschot van de wandkist.

Het gehele project wordt uiteraard gasloos uitgevoerd. Alle appartementen worden voorzien van een WTW-unit voor warmte terugwinning en het dak van het complex wordt voorzien van PV panelen voor de opwekking van zonne-energie. De energie die hier wordt opgewekt wordt gebruikt in de openbare ruimtes van het gebouw. Verder is het afwerkingsniveau van de appartementen bij oplevering hoog. Alle appartementen zullen wij voorzien van badkamer, keuken, vloerafwerking, gordijnen en gespoten wanden en plafonds. De toekomstige huurders kunnen na het in ontvangst nemen van hun sleutel dus meteen hun intrek nemen in HighNote!

 

 

Ontwerp: Studioninedots 

Beeld: Absent Matter