Project in beeld: 276 appartementen Biesbosch te Amstelveen

07 juli 2021

Aan de Biesbosch in Amstelveen, waar wij in opdracht van Foruminvest het gelijknamige project Biesbosch realiseren, gaat de bouw letterlijk en figuurlijk ‘als een trein’. Na drie bouwlagen ondergronds te hebben gerealiseerd, voor de parkeerfaciliteiten, bevinden we ons nu bijna op de 8e verdieping. In een cyclus van 8 dagen bouwen de diverse disciplines achter elkaar aan, ‘in een treintje’ door naar de 18e verdieping.

 

Dit project wordt uitgevoerd in het tunnelbouwsysteem. Het kent een cyclus van 8 dagen, waaruit je kunt concluderen dat het gebouw elke 8 dagen één verdieping groeit. Alle werkzaamheden zijn op deze cyclus afgestemd; deze cyclusduur geldt namelijk ook voor het aanbrengen van de gevelsluitende elementen, het prefab en de aluminium beplating. Waar op de hoogste verdieping nog volop beton wordt gestort, zijn we op de begane grond al begonnen aan de afbouw. We leveren de appartementen bijna verhuur-klaar op, dus inclusief vloerbedekking, tegelwerk, sauswerk en behang, een keuken, badkamer en toilet.

 

Wanneer we projectleider Piet Wever spreken is hij tevreden. “De eerste van in totaal 276 balkons zijn gemonteerd en het is geweldig om te zien hoe ogenschijnlijk eenvoudig deze worden bevestigd aan de gevel.” Voor het bevestigen van de balkons wordt het zogenaamde Balqoon / IQlick systeem toegepast, van de firma’s Schöck en Balqoon. Kort en goed houdt dit in dat er speciale elementen worden meegestort met de constructievloer. Vervolgens kunnen op elk gewenst moment in het bouwproces de balkons aan deze elementen worden gemonteerd. “Onze wens is altijd een zo efficiënt mogelijk bouwproces. Daarom hebben we het zo ingestoken dat de balkons zo compleet mogelijk zijn als we ze aan de gevel bevestigen. Ze gaan vanuit de fabriek van Granito Betonindustrie Ittervoort rechtstreeks naar Trahecon Waalwijk, waar de hekken maar ook het glas en zelfs de plantenbak worden gemonteerd. Pas daarna komen ze naar de bouw en worden ze direct vanaf de vrachtwagen met de kraan opgehesen en gemonteerd. Straks is het alleen nog een kwestie van plantjes planten in de plantenbakken.” Aldus Piet.

 

De compacte bouwplaats vormt een extra uitdaging voor het team en maakt dat een goede en slimme logistiek essentieel is. Naast de balkons wordt ook de aluminium beplating gemonteerd door VPT Versteeg terwijl de ruwbouw nog gaande is. Dit zorgt ervoor dat je al in een vroeg stadium de witte horizontale lijnen over het gebouw kunt zien, die het ontwerp van Architectenbureau OZ in samenwerking met Forum Concept & Design zo kenmerken.

 

Onze trein raast door in Amstelveen, op weg naar de 18e verdieping en de oplevering in de zomer van 2022!