Toewerken naar de ideale bouwwereld door hergebruiken van bestaande materialen

19 oktober 2021

Deze week lanceert RE:BORN Real Estate het project ‘Our Common Guide’ op de Dutch Design Week; een collectief uit de bouwindustrie wat staat voor impact. Heddes is onderdeel van dit collectief, waarbij het doel is de gebouwde omgeving een betere plek te maken voor mens en natuur.

RE:BORN herontwikkelt verouderd en leegstaand vastgoed naar gebouwen en gebieden die zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan veranderend gebruik. Vanuit deze visie heeft RE:BORN, geïnspireerd door het ‘Shearing Layers’-model van Stewart Brand, Our Common Guide gestart. Dit is een lerend bouwsysteem wat zich altijd kan aanpassen. Er wordt rekening gehouden met verschillende bouwlagen die ieder een eigen levenscyclus kent. Waarbij in het proces ook andere rollen aangenomen worden dan traditioneel, namelijk op een co-creatieve manier waarbij iedereen in de keten eerder betrokken wordt en beter mee kan denken. Uitgangspunten tijdens dit proces zijn onder meer dat het systeem remontabel, evolutionair en modulair is, maar ook impact heeft op de natuur en het sociale aspect in de omgeving.

Op de Dutch Design Week 2021 wordt deze eerste case uit de praktijk gepresenteerd: de Satelliet in Amsterdam. De Satelliet, onderdeel van het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank is door New Horizon Urban Mining B.V. in zijn geheel gedemonteerd en opgeslagen in een loods. De onderdelen worden hier klaargemaakt voor hergebruik en zullen later gebruikt worden om een nieuw gebouw te bouwen op een andere plek. Heddes is betrokken bij de ideeën-fase van dit project waarbij de onderdelen ingezet worden voor een nieuw iconisch gebouw met een adoptieve functie.

Maar voor deze onderdelen een nieuwe bestemming krijgen is project ‘The Building Kit’ gestart, een prototype waar daadwerkelijk al een bouwpakket gemaakt is uit de Satelliet wat gebruikt gaat worden voor een paviljoen. Ben je benieuwd hoe dit eruit ziet?

Bekijk de video hier