IKC De Kreek in Zwaag

Nieuwbouw Integraal Kindcentrum De Kreek Zwaag

MFA de Kreek ligt in de nieuwbouwwijk Bangert en Oosterpolder in Hoorn en wordt in twee fasen gerealiseerd.

In 2012 realiseerden wij de eerste fase, met een dalton basisschool, peuterspeelzaal, BSO, sporthal, buurthuis en een schoolbibliotheek.

In de tweede fase wordt een tweede vleugel gebouwd, met daarin een IKC met openbare basisschool, kinderopvang en peuterspeelzaal.

Het gebouw bestaat uit een ‘lichaam’ met de gezamenlijke functies en een sporthal. In de eerste fase is hier een eerste vleugel aan vast gebouwd. In de tweede fase wordt het ‘lichaam’ met een tweede ‘vleugel’ uitgebreid met daarin een IKC met openbare basisschool, kinderopvang en peuterspeelzaal.

De tweede fase zal eind 2019 worden opgeleverd. 

Bij de ruimtelijke uitwerking van het onderwijsconcept is nauw samengewerkt met de gebruikers. Grote vloeiende centrale leerpleinen vormen de basis van het ontwerp, waarbij de interactie en de verbinding tussen de verschillende gebruikers van het IKC centraal staan. Hierbij zijn de traditionele lokalen van 60m getransformeerd in instructie lokalen van 40m² , waarbij de vrijgekomen 20m² per lokaal is toegevoegd aan het leerplein. 

Zowel de eerste als de tweede fase van De Kreek zijn bijzonder duurzame gebouwen. In fase één is met een GPR van gemiddeld 9,1 en een EPC van 0.49 (vigerend bouwbesluit was 1.3) in het ontwerp en de realisatie veel aandacht besteed aan duurzaamheid. In fase twee gaan we nog een stap verder en wordt het gebouw, gebruikmakend van dezelfde warmte-koudebron, volgend jaar zelfs uitgevoerd in EPC -0.273 en voldoet het op de meeste punten aan frisse scholen klasse A.

 

Bron en beeldmateriaal: rudy uytenhaak + partners architecten

 

Artikel: Kinderen slaan eerste paal IKC De Kreek

 

 

 

 

 

Locatie

Zwaag

Tags
  • NIEUWBOUW
  • UTILITEITSBOUW
Projectgegevens

Bouwtijd: 2019 - 2019

Opdrachtgever: Gemeente Hoorn