Bevlogen bouwer en praktijkbegeleider

Casper Manshanden

Trots op onze makers; opleiden en groeien bij Heddes

Dat Heddes een maakbedrijf is, zie je niet alleen terug in onze eindproducten. Het wordt grotendeels gevoed door onze collega’s.

Onze collega Casper Manshanden is een bevlogen bouwer en leerling praktijkbegeleider bij Heddes Bouw & Ontwikkeling. Hij begeleidt onder andere kandidaten van Spaarne Werkt om praktijkervaring op te doen.

Drie kandidaten van Spaarne Werkt hebben in een periode van vijf maanden op de bouwplaats van project HAAVE Haarlem bij Heddes Bouw & Ontwikkeling met succes een nieuwe vorm van opleiden gevolgd: praktijkleren. Hiervoor hebben zij hun praktijkverklaring ontvangen. Praktijkleren is bedoeld voor mensen die nog geen startkwalificatie hebben, maar voor wie naar school gaan geen optie is. Bij praktijkleren doen zij al werkend ervaring op bij een erkend leerbedrijf onder leiding van een praktijkopleider van het leerbedrijf. De deelnemers staan als werkzoekend ingeschreven bij Spaarne Werkt en zijn vanwege hun motivatie geselecteerd voor dit traject. Begin oktober hebben zij hun onderwijs- en praktijkovereenkomsten van het Nova College getekend, waardoor zij als mbo student staan ingeschreven.

Casper Manshanden: “Er komen niet voldoende mensen bij ons terecht vanuit de opleidingen. Kortom, we kunnen extra handjes gebruiken! We lossen dit op door jongens die willen aan ons te binden, gewoon op de bouwplaats. We scholen en begeleiden ze op het project en binden ze zo ook direct aan ons bedrijf. Kortom, een mooie kans voor beide partijen. Ik heb ook altijd geleerd dat je kan worden wat je wilt, maar je moet het zelf doen. En uiteraard helpen ze elkaar. Met de juiste coaching kun je heel ver komen en dat wil ik ook overbrengen.”

Aray uit Eritrea is na 6 maanden werkzaam te zijn op Haave een blij man: “ik heb veel geleerd de afgelopen tijd, over de bouw én timmeren. Casper is een aardige man! Hij legt alles rustig uit als ik een vraag heb.”

ZKIJ werkt door

Regionaal Mobiliteitsteam Zuid-Kennemerland IJmond maakte een verslag van Casper en de leerlingen.

Bekijk hier
Foto's: ZKIJ en Mediabureau MEO

Het timmervak leren op de bouwplaats

Praktijkleren op de bouwplaats is een mooie samenwerking tussen het Nova College, Pasmatch Personeelsdiensten en Heddes Bouw & Ontwikkeling waarbij de mens centraal staat. En waarbij wij mensen die die geen ervaring hebben maar wel passie voor de bouw, het vak leren. In september 2021 werd deze samenwerking officieel ondertekend op de bouwplaats van HAAVE in Haarlem.

Praktijkleren is bedoeld voor mensen die te weinig papieren en ervaring hebben om aan het werk te kunnen en voor wie naar school gaan geen optie is. Bij praktijkleren doen zij al werkend ervaring op bij een erkend leerbedrijf onder leiding van een praktijkopleider van het leerbedrijf. De praktijkopleider beoordeelt wanneer bepaalde taken voldoende aangeleerd zijn. Na afloop van het traject geeft het Nova College een praktijkverklaring af, waarop staat welke werkprocessen de student zich voldoende heeft eigen gemaakt. Daar ontvangt de student dan een praktijkcertificaat voor.

Onder leiding van onze ervaren collega Casper Manshanden, die in 2019 nog een oorkonde mocht ontvangen voor Beste Praktijkopleider van Noord-Holland, wordt de enthousiaste groep kandidaten opgeleid in de bouw. Van de groep van zeven studenten hebben er nu vier een onderwijs- en een praktijkovereenkomst ondertekend. “In de bouw is groot tekort aan personeel. Dat betekent niet dat zomaar iedereen welkom is. Je moet wel gemotiveerd zijn, dan helpen wij je graag om het vak te leren”, aldus Casper.

Overeenkomst Praktijkleren

4 mrt 2022 - Op de bouwplaats van project HAAVE werden, na een woord van welkom door wethouder Floor Roduner van gemeente Haarlem, de overeenkomsten door alle studenten ondertekend. Hierna werd dit bijzondere moment vastgelegd en richtte Niels Doodeman, directeur van Heddes Bouw & Ontwikkeling, het woord tot alle aanwezigen.

De leerlingen ontvingen bloemen van Werkgevers Servicepunt (WSP) Kennemerland & IJmond en een presentje namens Heddes, waarna er koffie met taart was en de gelegenheid om na te praten en samen vooruit te kijken naar al het moois wat de bouw te bieden heeft.