Bewustwording en focus brengen je verder

Planontwikkelaar Helen Halma

Helen Halma is planontwikkelaar bij Heddes sinds 2019. Sinds haar komst heeft ze zich onder anderen bezig gehouden met de projecten Haave in Haarlem, MORE in Leiden en Hyde Park Knightsbridge in Hoofddorp. Maar om te ontdekken hoe haar passie voor bouwen is ontstaan, duiken we in haar verleden.

Piloot

Helen Halma: “Als klein meisje was ik ervan overtuigd dat ik piloot wilde worden. Daarom nam mijn vader mij vaak mee naar vliegveld Lelystad. Daar zat een vliegclub waar ik samen met hem tosti’s kon eten en vliegtuigen kijken. Omdat de mensen mij daar gingen herkennen mocht ik zelfs een keer mee vliegen. Helemaal verkocht was ik en daarom besloot ik de juiste weg naar mijn doel te bepalen. Ik volgde de HAVO en koos voor de technische vakken, welke ik nodig had om door te kunnen leren voor piloot. Gaandeweg kwam ik erachter dat die vervolgopleiding enorm duur was. Daarbij is er ook een groot afbreukrisico, waardoor ik die stap niet durfde te nemen. Vervolgens heb ik mij aangemeld bij de luchtmacht maar ze vonden mij te jong. Ik mocht over twee jaar wel weer eens terug komen.”

Helen rondde de HAVO af en deed een beroepentest. De uitkomst: piloot, architect en edelsmid. Uiteenlopend, maar toch herkende zij zich er in. “Ik ben creatief en teken graag, maar ik zag mij zelf niet als edelsmid elke dag boven een bureau hangen. Voor piloot wist ik dat ik moest wachten. Dus, wat moest ik doen om architect te worden?”

Na het bezoeken van verschillende open dagen viel de keuze op HBO Bouwkunde, een mooie opstap richting architectuur. Toen Helen op de HTS haar propedeuse had gehaald lag er een brief van het leger op de deurmat. “Ja, wat ging ik doen? Ik vond de HTS heel erg leuk en kon nu overstappen naar de universiteit. Of ik ging mijn andere droom achterna, het leger in om piloot te worden? Maar wat als ik na 8 jaar uit dienst kom en dan nog moet studeren? Ik heb daarop een semester architectuur gedaan en ontdekte dat mijn behoefte meer lag in realisme.”

Helen rondde de HTS af. Voor haar afstuderen kreeg ze een vliegles cadeau bij de vliegclub waar zij vroeger tosti’s at. Ze lacht, “toen besloot ik dat ik in mijn privé tijd mijn brevet ging halen.”

Van bouwer naar corporatie

Ze proefde in de keuken van bouwbedrijven en de corporatie wereld. “Grote organisaties bieden je de meeste kans om jezelf te ontwikkelen. Ik heb grote ambities, maar wil die alleen bereiken als ik alles eerst zelf door mijn vingers heb gehad. De corporatie wereld was heel maatschappelijk en dankbaar. Met mijn technische kennis kon ik daar een verschil maken.” Toen kwam het moment dat zij kon toetreden tot het management van een corporatie. “Mijn hart ligt toch bij techniek. Ik word blij van bouwen. Het is gaaf om iets tastbaars te maken wat blijvend is.”
De geur van vers beton of hout of een kraan zien draaien met een mooi gevelelement. Daar word ik blij van.
Helen Halma Planontwikkelaar Heddes Bouw & Ontwikkeling

Planontwikkelaar

Helen kwam bij Heddes als Planontwikkelaar, een bedrijf en functie waarin ze zich thuis voelt. “Ik heb veel kennis opgedaan, maar waar ga ik met mijn kennis heen? Ik wil meer mensen meenemen om het zelf te ervaren, die kennis te delen maar ook eerder in het proces instappen. Veel bouwers zouden op die manier een verschil kunnen maken. Projectleider is een mooi vak, maar in de voorbereiding en uitvoering heb je minder invloed op ontwerp en proces, ik ben op zoek naar net die dingen die meerwaarde hebben voor een project. Op dat niveau wil ik werken, planbreed. Bij Heddes heb je de kans om aan de voorkant zelf aan de knoppen te draaien.”

Zelf aan de knoppen draaien

Helen wordt gelukkig van het Heddes DNA. De platte organisatie zorgt voor snelle besluitvorming én verantwoordelijkheid. “Door de samenwerking tussen directie en planontwikkeling zijn wij een verlengstuk. Waardoor ik zelf met onze klanten werk, van schets tot contract en uitvoering. Dat is zo gaaf! En hierdoor ben ik niet een poppetje in een radertje.”

Focus op duurzame oplossingen

Duurzaamheid is een belangrijk thema en hier stuurt Helen actief op in haar projecten. Zij gaat actief het gesprek aan met opdrachtgevers om duurzame oplossingen te zoeken. “Het hout moet brandwerend zijn, maar wel op een manier die niet schadelijk is voor het milieu. Die vraag begint bij de klant, maar wordt vaak ingevuld door ons. Wij zitten dicht op die markt en productontwikkeling. Ook innovatie in materiaalgebruik of verduurzaming van materialen voor langer meegaan of hergebruik, wij zitten met deze partijen aan tafel.”

Door actief in overleggen vragen op tafel te leggen die zich richten op duurzaamheid, zorgt Helen voor een focus bij haar hele team: Is het PFAS vrij? Hoe scoort het in de milieudatabase? Wat doet dit product? En ook: hoe kunnen we dingen opnieuw gebruiken?

Bewuste Bouwer

De bouwplaats van project More in Leiden heeft de 1e prijs gewonnen als Beste Presterende Bouwplaats. Deze hoge score is mede te danken aan het feit dat er al in de planontwikkeling vol is ingezet op het toepassen van de leer van Bewuste Bouwers. “De locatie, studenten, gemeente en stakeholders… Alles is verkend en besproken zodat we wisten waar we op moesten letten, ook als er een team van 150 bouwvakkers rond loopt. Het team wordt met de diverse bouwfases groter en wisselt. Het is daarom belangrijk om constant de mensen scherp te houden en zo steeds een stapje verder te komen. De uitdaging is om te zorgen dat iedereen er zelf aan mee wil werken. Het uitvoeringsteam heeft dit belang goed meegekregen en is daarnaar blijven handelen. Vastberaden.”

Doordat projecten omvangrijk zijn en vaak langer duren is de kunst om de focus vast te houden. “Ik vind het heel knap dat dit niveau is vastgehouden en dat je dan beloond wordt met zo’n prijs, dat geeft zelfvertrouwen en motivatie. We hebben dit niet voor niets gedaan.”

Foto door Suzanne van der Kerk voor Cobouw.

Bewustwording

In de toekomst zal de Wet Kwaliteitsborging ingaan. Een wet die ons helpt om niet alleen bewust bezig te zijn met de kwaliteit van de bouwplaats (werk je schoon, veilig en denk je aan je buren?), maar ook naar binnen geprojecteerd (eigen rapportages en constant handelen op verbetering). “Dit zal voor meer werk zorgen maar ook meer bewustwording”, aldus Helen. “Ik verwacht hierdoor een versterkend effect. Noem het dubbele lol!”

Strategie van circulariteit

Voor de toekomst hoopt Helen dat we de gebouwde omgeving als materiaaldatabank gaan zien. “Gebouwen die gesloopt worden moeten we niet meer zien als afvalberg, maar als grondstoffenbank. Het puin kan een grondstof zijn voor een nieuw gebouw, maar ook houten balken die je via andere toepassingen kunt blijven gebruiken. Een strategie die zich richt op circulariteit. Dat gaat belangrijk worden. Minder materiaalhandel zoals we die nu kennen, maar gebouwen die we niet gebruiken of anders inzetten moeten de basis voor materiaalhandel worden. Gebouwen die Heddes nu en op korte termijn realiseert worden al gebouwd met deze gedachte, losmaakbaar, demontabel en flexibel inzetbaar.”
Een van de initiatieven hierin is Madaster. Een database die inzichtelijk maakt wat er in een bouwwerk verwerkt is. Zodra een gebouw op de sloopnominatie komt, laat deze database zien welk materiaal er vrij komt.

Helen brengt met haar voorliefde voor een duurzame wereld een verschil in onze projecten en stimuleert ook collega’s hierin. “Heel veel mensen lopen rond met ideeën maar durven het niet te zeggen. Tegen die mensen wil ik zeggen: hou je nooit in om je ideeën te delen, want juist die ideeën kunnen het verschil maken!”

En hoe het is afgelopen met het vliegbrevet van deze hoogvlieger? Dat heeft ze 20 jaar geleden glansrijk gehaald. 

 

Terug naar