Schonenvaert

Haarlem

Schonenvaert, Haarlem

De bouwteamovereenkomst voor project Schonenvaert in Haarlem is getekend.

Schonenvaert BV is de ontwikkelaar van 696 nieuwe woningen aan de Toekanweg in Haarlem Zuid. Het project omvat appartementen, inclusief parkeren, commerciële- en maatschappelijke functies.

  • 696 in Haarlem Zuid
Deze ontwikkeling draagt hiermee substantieel bij aan de 10.000 woningen die Haarlem uiterlijk voor 2030 wil bouwen, zoals opgenomen in het nieuwe coalitieakkoord “Actie! Aan de slag voor een sociale, groene en leefbare stad”. Het aanbod van deze huurwoningen is hoofdzakelijk gericht op starters op de woningmarkt. Op dit moment staat aan de Toekanweg nog een kantoorgebouw van Rijkswaterstaat.

Een nieuw icoon

Schonenvaert wordt een nieuw icoon van de stad, als entree van Schalkwijk. Het gebouw ligt op de kruising van verschillende buurten. Het uitdagende project bestaat enerzijds uit een gesloten stadsblok en anderzijds uit een open en collectieve ruimte. Het concept is gericht op de woonwensen van de moderne stedeling die aandacht heeft voor belangrijke maatschappelijke trends zoals duurzaamheid, globalisering, deeleconomie, aanpasbaarheid, technologie, dienstverlening en wooncomfort. In het project Schonenvaert worden daarom niet alleen woningen gebouwd. In de royale dubbele plintlagen komt een grote verscheidenheid aan functies en voorzieningen die bijdragen aan de werkgelegenheid, zoals kantoor- en bedrijfsruimte. De gemengde functies in combinatie met een aantrekkelijke buitenruimte zorgen voor een dynamische omgeving waar mensen graag wonen, werken en verblijven.

Bouwmethode

Schonenvaert wordt voor een groot gedeelte modulair gebouwd. Dit betekent dat de woningen bestaan uit modules welke compleet aangeleverd worden vanuit de fabriek van Ursem Modulaire Bouwsystemen. De begane grond en 1e verdieping worden op locatie gebouwd.  De tweede verdiepingsvloer fungeert zo als tafelconstructie voor de modules. De verschillende kernen in het gebouw zullen de stabiliteit van het gebouw waarborgen en zullen op locatie worden uitgevoerd. Het project Schonenvaert is ontworpen door OZ Architecten en zal volledig ESG-proof ontwikkeld worden, met veel aandacht voor de thema’s Milieu, Maatschappij en Governance. Circulariteit is hierin een belangrijk onderdeel.

Schonenvaert BV zal onder andere in samenwerking met de gemeente Haarlem de komende twee jaar het plan verder ontwikkelen. Het doel is om samen met alle betrokken stakeholders een positieve bijdrage te leveren aan Schalkwijk. Naar verwachting zal begin 2024 gestart worden met dit project.