Projectupdate: Singelblok

Hoe toepasselijk is de naam van dit project? Aan de Elzenhagensingel in Amsterdam groeit een enorm woonblok van ca. 180m lang en tot 55m hoog. Als het gereed is, dan staat er wat. We hebben nog 1,5 jaar te gaan maar deze zelfde tijd hebben we ook al achter de rug, in 3 jaar bouwen we 401 appartementen en 101 parkeerplaatsen.

Voortgang

Projectleider Dirk Vet is blij met de voortgang: “We zijn sinds vorige week wat de ruwbouw betreft op hoogte met de 1e toren van 18 bouwlagen. De 3 aansluitende blokken van dit deel, welke wij realiseren voor Vesteda, zijn ook met respectievelijk 9 en 8 bouwlagen op hoogte. Het 2e deel wordt minder hoog. Dit gedeelte krijgt een bouw van 8 en 7 bouwlagen met in het midden een toren met 16 bouwlagen.”

 

Ruwbouw

De ruwbouw wordt na een traditioneel gebouwde onderlaag (fundering, begane grond en 1e verdiepingsvloer) met een tunnelbekisting omhoog getrokken. Het werken met een tunnelkist geeft een hoge bouwsnelheid. Beide delen sluiten op elkaar aan in planning.

De gevelelementen voor Singelblok komen uit de fabriek van Ursem Modulaire Bouwsystemen en zijn inmiddels gesteld tot en met de 9e bouwlaag. Een groot deel van deze elementen is bij aankomst op de bouwplaats al voorzien van aluminium kozijnen, inclusief glas. Op deze manier kunnen wij sneller én duurzamer bouwen.

En terwijl de verdiepingen nog worden opgetrokken, heeft de dakdekker de daken van de lage blokken al geplakt. Hiermee is dit gedeelte vroegtijdig waterdicht en hebben we kunnen starten met de afbouwwerkzaamheden Ondertussen is de metselaar gestart met de eerste van zeven verschillende gevels. Dit belooft een waar metsel-hoogstandje te worden met maar liefst 6 verschillende stenen en 5 verschillende kleuren voegwerk.

Op project Singelblok hebben we te maken met 2 bouwstromen. De eerste bouwstroom is in volle gang voor de woningen van Vesteda. De tweede bouwstroom start in het eerste kwartaal van 2024 voor Eigen Haard. De laatste stort van de ruwbouw wordt in april verwacht.

 

Het is een feit dat we de komende 1,5 jaar ons niet zullen vervelen maar dan staat er in Amsterdam Noord een geweldig bouwblok bij
Dirk Vet Projectleider Heddes