Bouw MORE5 in Leiden gestart

Op woensdag 10 januari vierden wij feestelijke het ‘Start Bouw’ moment van MORE5 in Leiden. In navolging van MORE 1+2 starten wij nu met de bouw van 206 hoogwaardige huurappartementen in het Leiden Bio Science Park. MORE5 is een ontwikkeling van Lingotto en is eind oktober 2023 verkocht aan M&G Real Estate.  

Tijdens het evenement werd er o.a. gesproken door Jan-Willem Beaujean, Directeur-Generaal Volkshuisvesting & Bouwen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, en Fleur Spijker, Wethouder Economie, Kennis, Sport en Gezondheid van de Gemeente Leiden. Zij onderstreepten beiden het belang dat bouwprojecten zoals MORE5 juist in deze tijd doorgang vinden. Mede door toekenning van de Startbouwimpuls (SBI) subsidie heeft de start van de bouw nu kunnen plaatsvinden en daarmee staat de beoogde oplevering gepland voor eind 2025. 

 

MORE5 biedt accommodatie aan 150 International Staff-woningen voor medewerkers van de Universiteit Leiden, 34 middenhuur- en 21 vrije sector woningen voor algemene doelgroepen en een horeca-gelegenheid in de plint (Bagels & Beans). De gemeubileerde staffwoningen worden voornamelijk verhuurd aan promovendi en postdocs, in samenwerking met de huisvestingsorganisaties verbonden aan de Universiteit Leiden. Het gebouw bestaat uit twee haaks op elkaar staande blokken (3 en 12 verdiepingen hoog), die met elkaar verbonden zijn via een luchtbrug. In het lage blok komen 14 en in het hoge blok 192 woningen en er zijn collectieve ruimtes waar voorzieningen worden gedeeld. Het gebouw wordt gebouwd voor de toekomst en daarom voldoet het ontwerp aan de voorwaarden van BREEAM Excellent (niet gecertificeerd) en een GPR-score ≥ 7.5, o.a. door een groendak, Warmte-Koude Opslag (WKO) centrale voor hele gebied en PV-panelen. 

MORE5 is onderdeel van de gehele gebiedsontwikkeling MORE (een initiatief van Yisheng en Lingotto), waar Lingotto de komende jaren het hart van het Leiden Bio Science Park (LBSP) ontwikkelt. Het doel is om hier een multifunctioneel gebied te ontwikkelen met onder meer een hotel, supermarkt, grand café, kantoren en een divers woonprogramma. MORE is een ontmoetingsplek waar sociale interactie en kennisuitwisseling worden gestimuleerd, door en voor bewoners, werknemers, studenten en bezoekers van LBSP en Leidenaren.  

 

Het LBSP is het grootste biofarmaceutische Life Sciences cluster in Nederland en een doorstoot naar de wereldtop staat voor de deur. De ambitie voor 2025 is dé bruisende regio te zijn op het gebied van research en de ontwikkelingen het vermarkten van innovatieve geneesmiddelen en medische technologie. Een cluster waar topbedrijven en organisaties in de LifeSciences zich graag vestigen en duurzaam groeien, waar voldoende studenten een relevante opleiding volgen en waar uitdagende banen en hooggekwalificeerd personeel te vinden zijn.  

 

MORE5 is ontwikkeld in samenwerking met Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden, Gemeente Leiden, Paul de Ruiter Architects i.s.m. VenhoevenCS, Heddes Bouw & Ontwikkeling B.V., Team MORE, Capital Value en Savills, Yisheng.