Een jonge Operator

Onze jonge operator Jop, bewijst dat je niet uit de bouwsector hoeft te komen om je op de bouwplaats te onderscheiden. Terwijl hij eigenlijk niet van plan was om in de bouw aan de slag te gaan, heeft hij zijn plek op de bouwplaats razendsnel gevonden. Al binnen 2 weken heeft Jop leren werken met de PAX metselrobot en zijn eerste gevels gemetseld. Dat smaakt naar meer! 

Jij was totaal niet van plan om in de bouw te gaan werken, maar nu sta je toch op de bouwplaats. Hoe is dat zo gekomen?
Jop: "Dat klopt, ik was eigenlijk altijd meer bezig met boten en ik dacht dat ik daar mijn werk van wilde maken. Het liep anders toen ik een stage zocht voor mijn opleiding Commercieel Technicus Engineering. Via mijn vader hoorde ik over de metselrobot en dat leek mij wel interessant. Ik mocht stage komen lopen bij Heddes als operator van de metselrobot.”

En toen moest je ineens muren metselen, hoe ging dat?
"Toen ik aankwam en ik de mortel, stenen en een metselrobot zag staan dacht ik bij mezelf: 'wat moet ik hiermee?' Ik heb namelijk geen achtergrond in de bouw. Maar mijn leermeester Bas, ervaren metselaar en operator, gaf gelijk wat leuke opdrachten om met de metselrobot aan de slag te gaan. Na een paar opdrachten merkte ik dat ik het best snel oppakte. Al binnen een week kon ik mijn eerste muur metselen."

Jij komt dus niet uit de bouw en Bas heeft jarenlang ervaring als metselaar, wat zijn de grootste verschillen tussen jullie?
"Bas heeft echt het bouwtechnisch inzicht, terwijl ik meer met nieuwe ideeën kom om dingen anders aan te pakken of de metselrobot te verbeteren. Het is superleuk om samen te werken en van elkaar te leren.  Nu ik weet hoe je moet metselen met de metselrobot pakt Bas meer de supervisor rol om het hele proces te overzien en de kwaliteit te waarborgen. Ondertussen zorg ik ervoor dat de robot kan blijven metselen. Straks op het bouwproject breiden we dat nog meer uit door een operator toe te voegen onder Bas zijn supervisie. We combineren steeds meer het bouwtechnisch inzicht met een innovatieve benadering om uiteindelijk het hele proces efficiënter te maken.”

Je gaat nu, na nauwelijks een maand, al echt de bouwplaats op wordt verantwoordelijk voor het bedienen van een metselrobot. Hoe kijk je daar tegenaan?
“Ik heb er echt heel veel zin in! Het metselen zelf gaat zeker lukken. Er zijn nog wel wat (logistieke) uitdagingen waar we oplossingen voor moeten bedenken. Het heeft mij echt verrast dat het werken met de PAX metselrobot nooit saai is. Ik dacht dat automatisering betekende dat je steeds hetzelfde moet doen. Maar de PAX is gemaakt om op de bouwplaats mee te metselen. Ondertussen heb ik wel geleerd dat elk bouwwerk anders is en dus weer nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Dat houdt het leuk én afwisselend. ”

Ben je geïnspireerd om verder te leren in de bouw?
"Zeker, ik ben wel enthousiast! Daarom heb ik mijn stage ook verlengd zodat ik nu echt mee kan op de bouwplaats. De bouw is erg leuk. Je ziet echt resultaat van je werk en krijgt inzicht in de constructies. Ik had niet gedacht dat ik het werken in de bouw zo leuk zou vinden. Daarnaast zie ik ook dat de bouw verandert en vind ik het leuk om te kijken hoe we technologische oplossingen kunnen gebruiken in de bouw.”