West Beat

Amsterdam

West Beat, Amsterdam

West Beat is ontwikkeld door Lingotto en Studioninedots en komt voort uit een gewonnen tender die in 2016 door de gemeente Amsterdam was uitgeschreven. In het gebouw aan de Lelylaan is ruimte voor ca. 150 woningen, werk-, cultuur- en ontmoetingsfuncties plus een ondergrondse parkeergarage. De gemeente en diverse media spraken al over het “wow-effect” van dit bijzondere project. West Beat moet als ‘sprong over de ring’ een verbinding leggen tussen het centrum en stadsdeel Nieuw-West. Verder levert het gebouw een bijdrage aan de transformatie van de Lelylaan en moet het de aantrekkelijkheid van de plek als woonomgeving vergroten.  

 

Een 'nieuw icoon' in Amsterdam Nieuw-West

De gemeente Amsterdam vroeg bij gunning van het project om een ‘nieuw icoon’ dat het stadsdeel Nieuw-West meer moet verbinden met het gebied binnen de ring A10. Ontwikkelaar Lingotto heeft deze wens vertaald in een multifunctioneel gebouw met onder meer een grote open ruimte voor ontmoetingen tussen bewoners, gebruikers en buurtbewoners.

Ontwikkelaar Martijn Bakker van Lingotto: “We focussen op bedrijven met een open karakter, die voor levendigheid zorgen in het gebouw en interactie zoeken met de buurt. De architectuur van West Beat is door Studioninedots helemaal ontworpen voor ontmoetingen. Een aantal bijzondere ruimten staat aan de basis hiervan. In de ‘Superruimte’ zijn straks werkplekken, horeca en een podium te vinden. Daarnaast is de ‘Olifantenruimte’ één van de bijzondere werkruimten in het pand, waar je als ondernemer zichtbaar kunt zijn en dus eenvoudig een connectie met bezoekers kunt maken.”

“West Beat is een goed voorbeeld van een mixed use gebouw, waarin de behoeften van de bewoners en de gebruikers van de commerciële ruimtes optimaal bijeenkomen”, zegt Edvard van Luijn, director Acquisitie & Ontwikkeling bij Syntrus Achmea RE&F. “Het gaat zorgen voor meer sociale cohesie in de buurt. En met een EPC-norm van -0,05 en het toepassen van onder meer groene gevels is het gebouw zeer duurzaam. Voor onze institutionele opdrachtgevers in het ADRF gaan financieel én maatschappelijk rendement hier op een prachtige manier samen.”

“West Beat past heel goed bij de integrale aanpak van Heddes bij complexe, binnenstedelijke projecten”, zegt Niels Doodeman van Heddes Bouw & Ontwikkeling: “Wij bouwen graag met passie aan dit nieuwe icoon voor de stad Amsterdam.”  

Superruimte

Kern van het ontwerp is een ‘Superruimte’ op de begane grond. Deze collectieve, vanaf de straat zichtbare ruimte is 65 bij 50 meter groot en 8,5 meter hoog. Dankzij een constructie van bogen ontstaan verschillende ruimtes, terwijl het vloeroppervlak wordt vrijgelaten. Op die manier kan de Superruimte flexibel worden gebruikt.

 

© Pictures: Studio Holgersson

Een vlucht door de superruimte

Bekijk de video van WanderVoid XL op Facebook

Klik hier

Super Space Bogen

De 86 betonnen bogen die gestort zijn voor dit project hadden veelal immense proporties. De ruimte die de bogen tezamen vormen heet niet voor niets Super Space!

Het project West Beat bestaat uit ondergronds parkeren, een enorme begane grond met maatschappelijk commerciële functies zoals theater, horeca en coworking-plekken met daarbovenop 150 appartementen voor de middenhuur sector. De plint heeft een echt WOW effect door de enorme bogen die de bovenliggende woningen dragen. Ze zijn van beton en het bijzondere is dat ze in twee richtingen lopen.

Het in het werk storten van deze bijzondere bogen met overspanningen van wel 15 meter vereist een sterk staaltje vakmanschap. De wapening in de bogen is enorm en die moet met veel precisie ingepast worden in de ronde bekistingen. Om het juiste uiterlijk van het beton te krijgen zijn vooraf proefstukken gestort en is overleg geweest met een aantal betondeskundigen van onder andere de CUR.

Er zijn veel verschillende boogstralen opgenomen vanwege het verschil in overspanning in de ruimten. Het engineeren en maatvoeren hiervan in het BIM-model heeft veel inzet en afstemming gevraagd van alle bouwpartners.

De bekisting vraagt vanwege de enorme omvang een stevige ondersteuningsconstructie. Nagenoeg de hele begane grond staat vol met deze ondersteuning om te komen tot een prachtige boogstructuur voor deze sculpturale ruimten voor iedereen die van actie houdt.

Westbeat: icoon van de stad

Beleef kracht van de 84 bogen, waarvan er niet één hetzelfde is.

Bekijk video
De wens van de architect is dat het beeld enigszins ruw en ruw en robuust mag zijn. De input en de uitwerking vraagt veel van de kennis en expertise van het complete team, van vaklieden tot aan constructeur en van vlechter tot uitvoerder. Kort gezegd, een goede en degelijke voorbereiding en afstemming tot in de kleinste details is noodzakelijk. Het is ontzettend gaaf om dit complexe bouwwerk met een hoogwaardige prestaties en eisen met de huidige technieken van nu te mogen realiseren.
Roy Akkerman Projectleider Heddes Bouw & Ontwikkeling

Teamwork op zijn best

In februari 2020 besteedde magazine Industriebouw een mooi artikel aan het spraakmakende gebouw Westbeat, gelegen op de hoek Lelylaan-Delflandlaan in Amsterdam. Onze collega en projectleider Roy Akkerman vertelt hoe dit markante project tot stand kon komen.

Lees het artikel hier

Tevredenheidsverklaring

Klik hier voor de tevredenheidsverklaring van onze opdrachtgever