Europarei

Uithoorn

Europarei Uithoorn

Ketensamenwerkingstraject voor de herontwikkeling van woonwijk Europarei in Uithoorn

In Uithoorn heeft Heddes Bouw & Ontwikkeling gedurende drie jaar in ketensamenwerking aan de herontwikkeling van de woonwijk Europarei in Uithoorn gewerkt.

De opdrachtgever is woningcorporatie Eigen Haard. Eerder zijn al zes van de negen flats heeft gerenoveerd, en nu zijn de laatste drie flats vervangen door nieuwe appartementen en eengezinswoningen.

Samen met de gemeente, buurtorganisaties en met inbreng van bewoners is er een plan gemaakt voor de plek van de Straatsburgflat, de Churchillflat en de Gasperiflat. De drie flats zijn in drie fases gesloopt en er is in drie fases gebouwd om de bewoners ook in de nieuwe woningen te huisvesten.

Hoogste punt

In juni 2017 is samen met onze opdrachtgever woningcorporatie Eigen Haard en het bouwplaatspersoneel het hoogste punt gevierd. 

De vlag werd gehesen en het bouwplaatspersoneel ontving van de opdrachtgever een ouderwetse ‘kapfooi’ om dit feestelijke moment te vieren. Hendrik Kremers, projectleider van Eigen Haard, bedankte het bouwplaatspersoneel voor de samenwerking en vertelde over het vervolg van Europarei. 

Na de officiële handeling was het tijd voor 'Pannenbier' in de vorm van een frisje, een heerlijke aanvulling bij het warme weer van de afgelopen dagen.

In 2016 is de Straatsburgflat gesloopt, op deze plek staan inmiddels  26 sociale huur eengezinswoningen, 10 sociale huur appartementen, 27 vrije sector huur eengezinswoningen en 11 vrije sector huur appartementen. 

Begin 2018 volgde de sloop van de Churchillflat. Op deze locatie zijn 19 sociale eengezinswoningen, 7 koop eengezinswoningen en 21 appartementen in het middensegment huur gerealiseerd.

In fase 3 is de Gasperiflat gesloopt, de laatste woningen van fase 3 zijn eind 2020 opgeleverd.

In totaal zijn er circa 190 nieuwe woningen gerealiseerd, zowel eengezinswoningen en appartementen met een sociale- en vrije sector huur, als koopwoningen.

Door de samenwerkingsvorm die er in dit project is toegepast, is er sprake van een ultieme transparantie van alle betrokkenen. Van de opdrachtgever tot de aannemer, van de sloper tot de schilder en stukadoor. Vanwege het feit dat het project in 3 fases is gerealiseerd met dezelfde partners, konden leermomenten uit een eerdere fase worden toegepast in de volgende fase.

Bij de afronding van iedere fase werden wij door nieuwe bewoners overspoeld met smakelijke attenties. Een mooier compliment kun je als bouwer eigenlijk niet krijgen.
Richard Bakkum uitvoerder Heddes Bouw & Ontwikkeling

De laatste sleutels

Alle appartementen zijn traditioneel gebouwd, de woningen zijn gerealiseerd in het FMC-concept, Flexibel Modulair Casco. Mede door de toepassing van dit concept in drie opvolgende fases met veel overeenkomsten, was het mogelijk om leerervaringen direct weer in de praktijk te brengen. 

Na vier jaar werden eind 2020 de laatste sleutels overhandigd aan verhuurder Eigen Haard.

(van links naar rechts: William Rood (Heddes), Ron Moers (opzichter Eigen Haard), Richard Bakkum (Heddes), Hendrik Kremers (Eigen Haard))

Tevredenheidsverklaring

Klik hier voor de tevredenheidsverklaring van onze opdrachtgever