City Icoon - 360 Twins

Amsterdam

City Icoon, Amsterdam

Project City Icoon omvat de bouw van 122 huurappartementen en commerciële ruimtes op een unieke locatie: tussen het IJ en het Tolhuiskanaal, in het gebied Buiksloterham in Amsterdam Noord. 

 

In opdracht van Amvest en naar ontwerp van Studioninedots realiseerde Heddes Bouw & Ontwikkeling dit project, dat ook wel  ‘360 Twins’  wordt genoemd, een knipoog naar het feit dat het ontwerp bestaat uit twee identiek ogende slanke torens. De torens zijn bovenop een terrasvormig podium gebouwd. Onder dit podium is parkeergelegenheid gerealiseerd.

 

Alle woningen en commerciële ruimtes zijn verkocht aan het Amvest Residential Core Fund en medio 2022 opgeleverd.

 

Begin 2021 zijn de wanden van de eerste verdieping gestort, ter voorbereiding van de zogenaamde ‘tunnelcyclus' die werd toegepast vanaf de 2e t/m de 14e verdieping. 

De bouwvolgorde is tot in detail uitgewerkt en uitgedacht, om een zo efficiënt mogelijk bouwproces te realiseren. Zodra de ruwbouw van de eerste toren gereed was, kon hier de afbouw al starten. Die bestond in dit geval uit het aanbrengen van dekvloeren, stucwerk op de wanden, keukens, badkamers en toiletten. 

Een Icoon in aanbouw

Voor de gevel zijn WasteBasedBricks® van StoneCycling® toegepast: stenen die gemaakt zijn van afval. Circulair metselwerk dus! Leuk weetje is dat de producten van dit bedrijf sinds 1 januari 2021 vermeld staan op de milieulijst van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Een aanmoediging vanuit het ministerie om het aantrekkelijk te maken voor ontwikkelaars om met duurzame en innovatieve producten te werken. Iets waar wij als bouwer natuurlijk ook graag, in dit geval letterlijk, een steentje aan bijdragen.

 

UPPY Award

Maar liefst 173.020 kilo afval krijgt een waardevolle nieuwe bestemming. Een resultaat om trots op te zijn! Daarom kregen wij in april 2022 de UPPY uitgereikt, voor onze bijdrage aan een duurzamere bouw. 

Voor de oplettende lezer: het getal in de ingemetselde bakstenen betreft het aantal ge-upcyclede kilo’s in de buitengevel en is exclusief de ruim 20.000 kilo die in het interieur is verwerkt.

Vlieg met ons mee

Beemflights bracht de bouw van dit Icoon aan het IJ prachtig in beeld. Bekijk hier de video's.