De Lus

Schagen

In opdracht van HomeFlex realiseren wij in Schagen het project De Lus, bestaande uit 96 appartementen. Bijzonder te vermelden is dat de vergunning voor dit project een tijdelijke is, voor een periode van 20 jaar. Door het modulair realiseren van de bouw, is het mogelijk om het geheel over 20 jaar te demonteren en elders te plaatsen.

 

Voor dit modulaire project start Ursem Modulaire Bouwsystemen met de bouw van maar liefst 192 modules in de geconditioneerde fabriek in Wognum. Elk appartement bestaat uit twee geschakelde modules. Nadat de fundering in Schagen gereed is zullen de modules kant en klaar naar De Lus worden vervoerd en daar op elkaar gestapeld worden.

De modules worden in de fabriek nagenoeg afgewerkt, zodat er minder bouwbewegingen nodig zijn naar De Lus. Praktisch én duurzaam!

 

Uniek aan dit project is de voeding van de woningen. Deze worden door een speciaal ontwikkelde off-grid installatie van Schouten Techniek voorzien in hun elektra.

 

Tijdelijke huisvesting

De gemeente Schagen heeft op korte termijn voor ca. 1.000 arbeidsmigranten huisvesting nodig. Dit plan aan De Lus heeft een tijdelijke vergunning om voor een periode van 20 jaar af te wijken van het huidige bestemmingsplan waarmee deze huisvesting hier gerealiseerd kan worden. De modulaire bouw biedt hiervoor de meest ideale oplossing, omdat deze na 20 jaar kunnen worden verplaatst naar een nieuwe locatie. Dit doet niets af aan de kwaliteit van de woningen. De modules die wij maken in de fabriek van Ursem Modulaire Bouwsystemen voldoen aan de eisen van ‘permanente bouw’.

 

 

Van Es architecten heeft in het ontwerp rekening gehouden met de groene omgeving. Door kleurgebruik en het gebruik van beplanting sluit het project aan bij de omgeving. De opzet van het project is ‘luchtig’, door de gecreëerde ruimte tussen de gebouwen. Hiermee wordt comfort gecreëerd voor de bewoners. Ook bij de inrichting van de appartementen staat comfort voorop. Met ruime 1-persoonsslaapkamers, in de 4-persoonsappartementen met gedeeld sanitair is er voldoende privacy voor de bewoners. Het terrein zal verder voorzien in voldoende parkeergelegenheid, fietsenstalling, afvalinzameling en fijne buitenruimte om te ontspannen.

 

Het project omvat 96 appartementen in 3 bouwlagen. Op de begane grond zijn een aantal algemene ruimtes. HomeFlex verhuurt de appartementen compleet ingericht en beheert de gehele locatie.

 

Huisvesting die meer dan voldoet aan de wettelijke norm

Om misstanden in huisvesting te voorkomen stellen steeds meer gemeenten de eis dat huisvesters en uitzendbureaus SNF-gecertificeerd zijn. Stichting Normering Flexwonen ziet erop toe dat huisvesting voor arbeidsmigranten voldoet aan een minimale kwaliteitsstandaard. Denk hierbij aan voldoende ruimte en privacy, (sanitaire) voorzieningen, daglicht, verwarming en brandveiligheid. Het project voldoet ruimschoots aan de richtlijnen van de Commissie Roemer en is hiermee toekomstbestendig als het gaat om ruimte per bewoner (17m2), de gewenste 1-persoons slaapkamer en de rol als onafhankelijke huisvester.

 

De Lus Schagen