More

Gebiedsontwikkeling Leiden Bio Science Park

More, Leiden

Leiden Bio Science Park (LBSP) ondergaat een gebiedsontwikkeling, waarbij Heddes Bouw & Ontwikkeling diverse projecten realiseert in opdracht van ontwikkelaar Yisheng (MORE 1+2) en Lingotto (MORE 5). Na project MORE 1+2 waarin 703 zelfstandige studentenwoningen zijn gebouwd, is begin 2024 gestart aan MORE 5.

We want MORE!

In januari 2024 is gestart aan de bouw van Leiden MORE 5. Het gebouw biedt accommodatie aan 150 International Staff-woningen voor medewerkers van de Universiteit Leiden, 34 middenhuur- en 21 vrije sector woningen voor algemene doelgroepen en een horeca-gelegenheid in de plint (Bagels & Beans). De gemeubileerde staffwoningen worden voornamelijk verhuurd aan promovendi en postdocs, in samenwerking met de huisvestingsorganisaties verbonden aan de Universiteit Leiden. Het gebouw bestaat uit twee haaks op elkaar staande blokken (3 en 12 verdiepingen hoog), die met elkaar verbonden zijn via een luchtbrug. In het lage blok komen 14 en in het hoge blok 192 woningen en er zijn collectieve ruimtes waar voorzieningen worden gedeeld. Het gebouw wordt gebouwd voor de toekomst en daarom voldoet het ontwerp aan de voorwaarden van BREEAM Excellent (niet gecertificeerd) en een GPR-score ≥ 7.5, o.a. door een groendak, Warmte-Koude Opslag (WKO) centrale voor hele gebied en PV-panelen.


De oplevering staart gepland voor eind 2025.

Feestelijke start

De 'Start Bouw' werd begin januari 2024 gevierd, mede met Jan-Willem Beaujean van het Ministerie van BZK, en Fleur Spijker, Wethouder van de Gemeente Leiden. Zij onderstreepten beiden het belang dat bouwprojecten juist in deze tijd doorgang vinden, mede door toekenning van de Startbouwimpuls (SBI) subsidie.

Nieuwbouw 703 studentenwoningen Leiden Bio Science Park

Het ontwerp van project MORE 1+2 is van Paul de Ruiter Architects en VenhoevenCS en bestaat uit twee gebouwen van in totaal circa 23.000 m². Naast de zelfstandige studentenwoningen zijn er verschillende gemeenschappelijke ruimtes en faciliteiten in de nieuwbouw ontwikkeld, zoals studieruimtes, eetkamers, wasruimtes en daktuinen.

De woningen konden vanaf het studiejaar 2023-2024 worden bewoond. 

Design: VenhoevenCS, Paul de Ruiter Architects & LANDLAB | Image: A2 Studio

Realisatie

Samenwerkende partijen
De ontwikkeling is tot stand gekomen in samenwerking met Lingotto en Red+. In het verkooptraject is Yisheng begeleid door Realnomics en CBRE. Studentenhuisvester Student Experience is verantwoordelijk voor de exploitatie en het beheer. Het ontwerp is van VenhoevenCS en Paul de Ruiter Architects en het landschapsontwerp is verzorgd door LANDLAB. De bouw is uitgevoerd door Heddes Bouw & Ontwikkeling. 

Gebiedstransformatie
In 2019 won Yisheng met het plan MORE de door de Universiteit Leiden uitgeschreven tender voor de ontwikkeling van het entreegebied van het LBSP, in de omgeving van het Universitair Sportcentrum. Naast de studentenwoningen omvat het totale plan huurwoningen, winkels, horeca en andere collectieve voorzieningen.

Levendige campus
De bouw van deze studentenaccommodatie is gestart in juli 2021 en is een mijlpaal in de ontwikkeling van het plan MORE, en ook van de universitaire campus op het Leiden Bio Science Park als geheel. Met de komst van studentenwoningen in deze fase, en een grote variatie aan andere typen woningen in latere fases, zal het entreegebied zich verder ontwikkelen tot een levendige en gevarieerde woonomgeving, die 24/7 in beweging is.

 

Ruwbouw gereed

Een jaar na de start is de ruwbouw gereed. De werkzaamheden op de daken voor de installaties en voorzieningen zijn inmiddels gestart en ook de gevel krijgt langzaam kleur. Het metselwerk van de eerste 3 bouwlagen is gereed en ondertussen wordt de aluminium gevelbeplating vanaf het dak aangebracht. Gelijktijdig demonteren wij ook direct de steiger.

Feestelijke start bouw

Op 9 september werd de start van de bouw gevierd. Namens het College van Bestuur van Universiteit Leiden heette Martijn Ridderbos alle aanwezigen hartelijk welkom, waarna ook wethouder Paul Dirkse namens gemeente Leiden, Bob Canter Visscher namens Round Hill Capital en Niels Doodeman namens Heddes Bouw & Ontwikkeling kort het woord richtten tot alle aanwezigen.

Een glas bubbels

Onder het genot van Chinese hapjes en met een glas bubbels werd een toast uitgebracht op de start én een voorspoedig verloop van de bouw.

LED verlichting op de bouwplaats

“Duurzaam bouwen” is een veelgebruikte term, maar wat doen we er nu eigenlijk aan? Momenteel wordt van het materieel de verlichting vervangen door Ballast Nedam Materieel. Deze gaat van 2 kilowatt naar led armaturen. Hiermee besparen we maar liefst 73% energie!

En dat is niet het enige voordeel; dit zogenaamde Darklicht armatuur zorgt ervoor dat het licht alleen schijnt op de bouwplaats. Dat is prettig voor omwonenden en beter voor de natuur.

Darklicht armaturen

Eind 2021 is onze projectlocatie in Leiden geïnspecteerd door Jelproducts om de geleverde verlichting te inspecteren, te fotograferen en te meten. Op dit project hangen acht Darklicht armaturen rondom twee kranen.

  • Bekijk de video

Klik hier voor de tevredenheidsverklaring van onze opdrachtgever