Projectupdate: Knightsbridge

in Hyde Park

 
Naast het station van Hoofddorp is het bedrijvig op de bouwplaats. Op dit moment worden de damwanden verwijderd rondom de fundering van het gebouw. Deze zijn voor de start bouw geplaatst om het oude gebouw te kunnen slopen en de kelder van het nieuwe gebouw te kunnen maken. Het verwijderen van de damwanden neemt ongeveer 4 weken in beslag.
 
De damwand bestaat uit een reeks stalen planken. Deze worden vastgeknepen en met gebruik van hoge trillingen, worden deze er één voor één uitgetrokken. Dat klinkt als een splinter verwijderen, maar bedenk dat hiervoor een gewicht van zo’n 20 ton wordt ingezet. De stalen delen worden vervolgens afgevoerd. Er gaat hiermee 3 ton aan gewicht over de weg.
Collega en hoofduitvoerder Arnold Baars loopt een rondje over de bouwplaats: “Het is een mooi moment, want als dit klaar is kunnen we de bouwplaats eindelijk goed inrichten. Vanwege het zware materieel om de damwanden te trekken moesten er aanpassingen worden gedaan in de huidige inrichting.“
Iedere hoek van de bouwplaats lijkt in een andere, bedrijvige fase te zijn. Er wordt van alles in en uit de put gehesen, er wordt wapening gevlochten én beton gestort. Arnold: “De inrit van de kelder wordt nu gestort. Dit wordt de toegangsweg voor de parkeergarage van de 5 ‘huizen’ die we hier bouwen.”
 
Het projectteam is gestart met de eerste verdiepingsvloer van huis 3 en huis 2. De wanden van huis 1 worden deze week gestort. “Ondertussen zijn we ook druk met het kelderdek. Dit dek bestaat uit verschillende hoogtes dus we storten er iedere dag een deel van,” vervolgt Arnold. “De komende periode gaan we het gebouw aansluiten op het riool, steigers plaatsen en gevelelementen plaatsen. We maken eerst het betoncasco en daar monteren we het gevelelement, compleet met kozijn en glas tegenaan. Dat is allemaal prefab, dus op die manier kunnen we sneller bouwen en zorgen we voor minder transportbewegingen rondom de bouwplaats.”
 
Het is de planning dat het team iedere 3 weken, één verdieping bouwt.