DGBC Woonmerk voor MORE Leiden

Keurmerk Dutch Green Building Council

 

 

De gebiedsontwikkeling waar ons project MORE 1 & 2 onderdeel van is, hoopt in de toekomst het duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling te behalen. Omdat duurzaamheid ook door het bouwteam in Leiden is omarmd, hebben wij het initiatief genomen om dit project te laten certificeren met het DGBC Woonmerk. Deze certificering voor de ontwerpfase is nu behaald, met als score 3-sterren op de onderdelen Gebouw, Omgeving én Management. Een resultaat om trots op te zijn!

 

Het DGBC Woonmerk is een keurmerk van de Dutch Green Building Council, specifiek voor woningbouw en gebaseerd op de BREEAM-methodiek.

 

Onderdeel van een groter plan

Project MORE 1 & 2 omvat 703 zelfstandige studentenwoningen op het Leiden Bio Science Park. Dit project bestaat uit twee gebouwen (MORE 1 & 2) van in totaal circa 23.000 m². Het maakt deel uit van een grote gebiedsontwikkeling voor het entreegebied van het Leiden Bio Science Park van de Universiteit Leiden. Naast studentenwoningen omvat het totale gebiedsplan huurwoningen, winkels, horeca en andere collectieve voorzieningen.

 

In de toekomst zal het gebied ‘Park MORE’ worden gecertificeerd met het duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling. Hierdoor moeten alle nieuwbouwprojecten ook aan een aantal BREEAM-NL eisen voldoen zonder dat er een certificaat wordt verkregen voor de afzonderlijke gebouwen.

 

De certificering

Het bouwteam in Leiden zet zich in voor duurzaamheidseisen en het zou zonde zijn als wij hier geen zichtbaar resultaat mee zouden behalen in de vorm van een certificaat. Daarom hebben wij  er zelf voor gekozen het project toch te laten certificeren met het DGBC Woonmerk. Dit is een keurmerk van de Dutch Green Building Council specifiek voor woningbouw gebaseerd op de BREEAM-methodiek.

 

De eisen zijn vergelijkbaar, maar de procedure is vereenvoudigd waardoor de certificering met lagere kosten realiseerbaar is. Het DGBC Woonmerk biedt een objectieve meetlat voor het energieverbruik, materiaalgebruik, ecologie, gezondheid, flexibiliteit en comfort maar ook andere thema’s die voor de bewoners van belang zijn, zoals veiligheid, bereikbaarheid en een prettige woonomgeving.

 

Het bouwteam zal niet stil blijven staan: bij oplevering wordt het project nogmaals beoordeeld en zal het certificaat definitief worden.