Tijdelijke woningen Barbeelstraat Eemnes opgeleverd

32 appartementen gereed voor Oekraïense vluchtelingen

De afgelopen maanden is hard gewerkt om het voormalig gemeentelijk gronddepot aan de Barbeelstraat gereed te maken voor tijdelijke huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen en Eemnesser starters. Afgelopen zaterdag vond de oplevering plaats.

Om dit te vieren overhandigde Joan van der Burgt, regiodirecteur bij de Alliantie, symbolisch een grote sleutel aan commissaris van de Koning Hans Oosters en burgemeester Roland van Benthem.

 

Commissaris van de Koning Hans Oosters: “Goed om te zien hoe door samenwerking tussen verschillende partijen 40 volwaardige woningen zijn opgeleverd. En heel mooi dat op deze manier twee groepen – vluchtelingen en starters – worden samengebracht en met elkaar kennismaken.”

De feestelijke oplevering werd druk bezocht door de nieuwe bewoners én buurtbewoners. Speciaal voor de gelegenheid werden heerlijke eigengemaakte Oekraïense hapjes geserveerd.

 

Het project in Eemnes is in zeer korte tijd tot stand gekomen, wat het extra bijzonder maakt dat de woningen er nu al staan. In september kwam via De Alliantie de eerste vraag bij ons binnen, in december startte we de productie van de modulaire appartementen in de fabriek van Ursem Modulaire Bouwsystemen en vanaf begin februari werden de modules geplaatst.

Burgemeester van Benthem: “Ik ben enorm trots op wat we hier met alle betrokken partijen in korte tijd hebben neergezet. Ik bedank alle omwonenden voor hun begrip voor de situatie en hun geduld tijdens de bouw. Alle nieuwe bewoners van de Barbeelstraat heet ik van harte welkom. Ik hoop dat onze Oekraïense inwoners hier de nodige rust en stabiliteit vinden. Onze Eemnesser starters feliciteer ik van harte met deze stap in hun wooncarrière.”

Open Huis

Na de overhandiging van de sleutel was er voor geïnteresseerden gelegenheid om een kijkje te nemen in de woningen. Het Open Huis, georganiseerd door de gemeente Eemnes, de Alliantie en de aannemers Heddes Bouw & Ontwikkeling en Heijmans, werd goed bezocht. 

Tijdelijk karakter

Aan de Barbeelstraat zijn 8 tiny houses gerealiseerd voor Eemnesser starters op de woningmarkt en 32 appartementen voor Oekraïense vluchtelingen. De eerste woningen worden vanaf 29 april in gebruik genomen. 

Het project heeft een tijdelijk karakter. De modules zijn verplaatsbaar en zullen maximaal 5 jaar aan de Barbeelstraat in Eemnes staan. Op deze manier wordt ingespeeld op de behoefte om snel extra woningen te bouwen.

Joan van der Burgt: “De gemeente en de Alliantie hebben de schouders eronder gezet om deze tijdelijke, modulair gebouwde woningen met een enorme snelheid te realiseren. En dat gebeurt alleen als je elkaar goed vertrouwt. Als je allemaal hetzelfde doel voor ogen hebt, dan krijg je dit mooie resultaat. De huisjes zijn een mooie, flexibele en betaalbare oplossing in deze tijden van krapte op de woningmarkt. En dat is hard nodig! Flexwoningen bieden een snelle oplossing voor spoedzoekers, zoals gescheiden mensen, maar ook voor starters en studenten. Een flexwoning biedt de bewoner de mogelijkheid een bestaan op te bouwen op een plek waar hij anders jaren op een woning zou moeten wachten. “

Niels Doodeman van Heddes Bouw & Ontwikkeling benadrukt ook het vertrouwen: “De Alliantie is al jaren een relatie en toen Jan van Barneveld mij belde over dit project bleek al snel dat vanuit de overheid alle lichten op groen stonden voor de bouw. Op die manier konden wij super snel schakelen en staat mede door de goede samenwerking van mijn collega’s en de betrokken partijen, dit prachtige project klaar om bewoond te worden.”

Samen de wereld mooier maken

In de appartementen is een gemeenschappelijke ruimte gecreëerd met een grote woonkamer en keuken waar bewoners kunnen samenkomen. De kale witte muur is tijdens de oplevering door kunstenaar Boxie uit Hoorn betekend. Hij kreeg daarbij hulp van Oekraïense kinderen, hun ouders, omwonenden en bezoekers van de open dag.

Boxie gebruikt zijn beeldtaal als gereedschap om alle emoties en ervaringen die hij in het dagelijks leven ervaart een plaats te geven. Met deze manier van denken en doen vindt hij veel draagvlak bij kinderen en zo wil hij samen de wereld een stukje mooier maken en dat is precies wat hij samen met de nieuwe bewoners van de Bardeelstraat met Eemnes heeft gedaan afgelopen zaterdag.