HighNote

Urban living in Almere

Highnote, Almere

Het centrum van Almere wordt steeds stedelijker. Met de afronding van het project HighNote door ontwikkelaar AM Noordwest is het centrum aangesterkt met een nieuw woongebouw. Een woongebouw met moderne woonconcepten, dat betaalbaar en uniek is en een bewuste keuze van de huurdersvraag voor meer delen en daarmee meer luxe.

Een nieuw icoon van de stad

© Sebastian van Damme

Rockfield Real Estate (Rockfield) heeft met AM een overeenkomst getekend voor de aankoop van 157 appartementen in het nieuwe woonicoon.

De 157 appartementen zijn alle bestemd voor de verhuur en hebben diverse afmetingen. Er zijn appartementen van 45 tot 60 m2,  van 60 tot 70 m2 en 67 'Friendswoningen' met een oppervlak van 65 tot 100 m2. Het gebouw is ontworpen door Studioninedots, een architect van wie al vele projecten door Heddes Bouw & Ontwikkeling zijn gebouwd, totaal 19 verdiepingen hoog. Met Studioninedots hebben we in alle projecten een ijzersterke samenwerking en maken we complexe, binnenstedelijke opgaven tot een succes.

Friends concept

HighNote is een nieuw woonicoon in het stadshart waarbij 157 huurappartementen worden ontwikkeld volgens het ‘friends concept’. Ben je benieuwd wat dit inhoudt? Nanet Schaap, Ontwikkelingsmanager bij AM, vertelt je er alles over in dit interview, dat ze gaf bij Kunstlinie Almere.

Bekijk de video
Voor AM was de samenwerking met Heddes op het project 1N2 in Amsterdam de aanleiding om ook voor HighNote de samenwerking op te zoeken. HighNote is een woontoren van 19 verdiepingen. Het heeft een adaptief vermogen: er is flexibiliteit in het ruimtelijk ontwerp en de programmering. Zo kunnen woningen in de toekomst worden aangepast of samengevoegd. Daarnaast is de plint op verschillende manieren in te delen en kan het gebruik van de gemeenschappelijke buitenruimtes worden aangepast. Daarmee geeft het gebouw ruimte voor veranderende woonbehoeftes en stedenbouwkundige ontwikkelingen.

De gevels zijn in hoge mate gemaakt van geprefabriceerd beton en maken HighNote tot een landmark in het Almere van morgen.

Ontwerp: Studioninedots. Beeld: Absent Matter

Een unieke locatie

Het officiële startsein van de bouw was op 7 juni 2021 en aan het eind van dat jaar is de footprint van het gebouw al goed zichtbaar geworden en groeit het snel de hoogte in.

Een bijzondere gevel

Bijzonder aan dit project is dat door de gekozen manier van bouwen direct het uiterlijk van het gebouw zichtbaar werd. Waar bij een traditionelere vorm van bouwen er vaak van binnen naar buiten wordt gewerkt en de gevelbekleding later wordt aangebracht, gebeurde dat bij HIGHnote precies andersom.

De gevel van HIGHnote is bijna geheel uit prefab elementen opgetrokken. Voor montage is elk element aan de bovenzijde voorzien van een speciaal ontwikkeld veiligheidshek dat tevens dient als randkist en schoorvoorziening. Een aantal elementen onderging op de bouwplaats, voor montage, nog een andere handeling. Namelijk het bevestigen van de balkons middels twee stalen consoles. Bij deze elementen is direct het paneelhek met glasvulling van de firma Trahecon geplaatst, waarna het complete element inclusief balkon en balkonhek aan het gebouw is gemonteerd.

Door de toepassing van de veiligheidshekken aan de bovenzijde van de betonnen sandwichelementen is de veiligheid geborgd en kon er geheel steigerloos worden gewerkt. Nadat de gevelelementen geplaatst zijn kunnen de wanden, met stalen wandkisten, en de vloeren worden gestort. Zo kon de afbouw per verdieping snel van start gaan. 

Prefab gevel

De ca. 380 betonnen sandwichelementen zijn door Eurobeton (in opdracht van OBI) gemaakt. Na gereedkomen van de elementen verzorgt Rollecate dat de aluminium kozijnen en het glas in de elementen worden geplaatst. De elementen worden vervolgens naar de bouwplaats gebracht en gemonteerd.

Vlieg mee

Bas Meerwijk brengt de opbouw van de gevel van dit nieuwe stadsgezicht prachtig in beeld. 

  • Bekijk de video

Veiligheid voorop

Een mooie primeur op de bouwplaats is de montage van de Twin personenbouwlift. Dit zijn twee liftcabines aan één mast om veilig én snel naar boven te komen.

HighNote in het nieuws

Omgekeerd bouwen