‘Als het even kan ga ik hier niet meer weg'
Dennis Kodde-van Eck werkt sinds 2016 bij Heddes als Planontwikkelaar. Hij heeft het er duidelijk erg naar zijn zin, vanwege zijn functie en dankzij de fijne samenwerking met zijn collega’s.
Achtergrond
Dennis heeft bouwkunde gestudeerd, onder andere aan de HTS. Zijn arbeidzame leven startte hij als zelfstandig ondernemer met een bouwkundig adviesbureau. De financiële crisis maakte aan dat ondernemerschap in 2009 echter een einde, waarna hij terecht kwam bij het Rotterdamse MNO Vervat, in de civiele techniek. Daar kon hij als bouwkundige veel mooie klussen doen en werd hij voor drie jaar in de Caraïben gestationeerd. “Een mooie en leerzame tijd,” zo vertelt Dennis. “Toen het bedrijf werd overgenomen door Boskalis, veranderde er wel het een en ander, waardoor ik mijn kennis kon uitbreiden met offshore en baggerwerk. Maar het verlangen naar bouwkunde bleef.” Als in 2016 zijn zoontje geboren wordt, vindt Dennis de tijd aangebroken om meer thuis te kunnen zijn. “Als je steeds lange werkdagen maakt en laat thuis bent, krijg je van je gezin toch maar weinig mee,” legt hij uit.
Via een relatie komt hij in contact met Niels Doodeman. Die geeft aan Dennis graag aan boord te willen hebben, omdat Dennis met zijn kennis en ervaring de nodige toegevoegde waarde kan leveren. Inmiddels zijn we al weer vijf jaar verder en werkt hij samen met zijn collega-planontwikkelaars aan de nieuwste projecten van Heddes.


Het proces van een planontwikkelaar
Zo’n tien jaar geleden al verscherpte Heddes haar focus op contracten met engineering en ontwerpverantwoording. Dennis schetst hoe dat proces zich voltrekt, van het maken van een planning door het Bedrijfsbureau, waarna de Calculatie-afdeling ermee aan de slag gaat en er een plan van aanpak volgt. “Als planontwikkelaar ben je vooral de contactpersoon voor de opdrachtgever, je stuurt het bouwteam aan en zit de vergaderingen van het bouwteam voor,” vertelt hij. “Daarbij is het belangrijk om volledig betrokken zijn. Zo kijken we niet alleen naar de technische tekeningen, maar maken wij als planontwikkelaars ook de nodige contracten op, altijd in samenwerking met een van de bedrijfsjuristen.”
Betrokken in het voorontwerp
Heddes wordt graag betrokken in het voorontwerp. “Het alleen maar uitbrengen van een aanbieding is niet aan de orde,” legt hij uit. “Juist wanneer wij al in het voorontwerp een bijdrage mogen leveren, kunnen we de opdrachtgever financieel en technisch meer voordelen bieden. We kunnen de klant bijvoorbeeld alternatieven bieden die goedkoper zijn of een beter resultaat opleveren.” Als voorbeeld noemt Dennis het project High Note in Almere. “Wij kregen die opdracht omdat we dankzij de alternatieven die wij in het ontwerp aangaven een veel betere prijs voor de opdrachtgever konden realiseren, zonder op de kwaliteit of het eindresultaat te hoeven inleveren.”
Integrale projecten
Een planontwikkelaar houdt zich in zijn of haar rol met meerdere projecten bezig. Door de jaren heen is er een groot aantal waar Dennis aan heeft gewerkt en waar hij met gepaste trots op terug kijkt. Het project Kolenkit in Amsterdam bijvoorbeeld, één van de eerste projecten waar hij bij betrokken was, of het project Rijnkade in Utrecht, wat de transformatie van een voormalig V&D pand betrof. Maar ook Kavel 1N2 ‘Gare du Nord’, waar het gaat om de nieuwbouw van 361 huurwoningen, waarvan 177 studenteneenheden, een hotel met 302 kamers en een tweelaagse parkeergarage. In 2019 zijn de werkzaamheden gestart en begin 2022 hebben we de oplevering voltooid. “Wat je hier bijvoorbeeld ziet,” vertelt hij, “is dat de bouw al is begonnen, terwijl we nog aan het ontwerp werken voor de bovenste bouwlagen. Dat is verre van een traditioneel proces en vraagt daarom ook andere competenties van het team.”
Thuis bij Heddes
Dennis praat gemakkelijk en ronduit positief over zijn rol bij Heddes. Hij voelt zich helemaal op z’n plek, en niet alleen omdat hij nu meer van zijn gezin kan genieten. “Het is hier gewoon supergaaf, dankzij het familiegevoel dat hier heerst. Iedereen werkt echt met elkaar samen. De verantwoordelijkheid dragen we met elkaar en het vertrouwen onderling is groot. Ik merk ook, dat je echt gewaardeerd wordt. Als het even kan ga ik hier niet meer weg.”