Duurzaam partnerschap

Schouten Techniek

Interview uit Heddes Magazine 13

Aanschuiven bij Coos Schouten (Algemeen Directeur Schouten Techniek) en Boaz de Boer (Commercieel Directeur Heddes Bouw & Ontwikkeling).

In de fabriek van Ursem Modulaire Bouwsystemen in Wognum zitten twee heren aan tafel met een kop koffie in de hand: Coos en Boaz. Beide zijn tevreden, want de stroom in de fabriek is na veel jaren intensief en hard samenwerken, eindelijk écht goed op st(r)oom. En zoals het echte mannen betaamd, vergelijken ze dat met een auto: de goede motor zit er al jaren in, maar we stellen ‘m steeds beter af waardoor hij nu op volle toeren draait. Een mooie samenwerking binnen Ursem, met Schouten én Heddes, die al een lange historie kent.

West-Friese roots

We gaan terug naar het jaar 1992 toen Coos bij Schouten Techniek kwam werken. Coos: “Het bedrijf was toen nog van mijn vader en is sinds 1962 actief. Het heeft ook al sinds die tijd een lange historie met Heddes. We deden in de jaren ‘80 en ‘90 vooral grote seriematige woningbouwprojecten en dat ging goed. Twee West-Friese bedrijven met dezelfde instelling en intenties. Heddes werd in die tijd geleid door Kees Heddes en Schouten door mijn vader Piet. Als ik het hem nu nog had kunnen vragen, dan weet ik zeker dat hij zou zeggen dat Heddes een speciaal plekje bij hem had.”

Boaz knikt instemmend: “We zijn twee grote bedrijven met de bekende West-Friese mentaliteit. Er wordt weinig gesproken maar hard gewerkt. En als het goed ging, dan ging je door.”

Coos: “Techniek stond nooit ter discussie. Als je dat vergelijkt met de huidige tijd, dan zijn de installaties enorm toegenomen. Het is veel complexer dan die ene ketel. De geest van toen moeten we echter nooit vergeten. De kern is efficiënt hard werken, dat moet blijven.”

Roerige tijden

Met de conjunctuur in de sector zijn er hoogte- en dieptepunten voorbij gekomen sinds Coos Schouten Techniek in 1996, samen met zijn broer, overnam. Coos: “De focus is altijd gericht geweest op de positieve voortgang van het project. Hoe gaan we het doen, hoe doen we het goed én hoe houden we elkaar scherp.”

Boaz: “Bij Heddes werkten we destijds met echte bedrijfsleiders. In hun teams had iedereen zijn vaste plekje en er werd met dezelfde onderaannemers meerdere projecten gedaan. Deze teams waren gezond eigenwijs.”

Coos: “Met wie je lekker samenwerkt is belangrijk. Schouten werkte ook met een vaste groep projectleiders, maar die generatie ging in eenzelfde periode met pensioen. Wij kregen veel nieuwe mensen, wat het makkelijker maakte om deze mensen een andere, betere, kant op te sturen. In die periode, waarin er een switch gaande was in projecten en bedrijfsleiding, stapten wij in Ursem. We kantelden in bedrijfsleiding en er kwamen veel nieuwe dingen op ons pad. We hebben elkaar moeten vinden in een nieuwe manier van werken.”

Stappen zetten zonder de weg te weten

Schouten en Heddes gingen samen de uitdaging aan die Gemeente Hoorn op het gebied van duurzaamheid in de markt uitzette. Het project MFA De Kreek in Hoorn werd binnengehaald. Een volledig houten gebouw met een eigen WKO en volledig in BIM uitgewerkt. Voor die tijd enorm vooruitstrevend. “We moesten alles zelf bedenken en startten gewoon. We gingen zo voortvarend van start dat menigeen zich binnen het bedrijf wel afvroeg wat deze jongens eigenlijk aan het doen waren”, lacht Boaz.

Coos: “Gewoon starten. Het is ook goed dat je niet alles weet, want anders ga je te veel beren op de weg zien. Je moet risico’s kennen, maar MFA leerde ons veel.”

Boaz: “We waren dan ook een flinke verplichting aangegaan met een hoge ambitie, maar juist dat maakt het beter. Je moet risico’s in kaart brengen. Al ga je ze uit de weg, dan kom je er niet. Met gezond verstand kom je wel een stap verder.”

Schouten Techniek focuste zich voor dit project vol op BIM (Building Information Modeling) en het projectteam kreeg dit goed op de rit. Ze sloegen een nieuwe weg in, deden samen nieuwe dingen.

Waar je struikelt, ligt je schat begraven.
Coos Schouten Schouten Techniek
“Een uitspraak die ik al veel heb gedaan en ook van toepassing is op onze samenwerking in 2011.  Ik kwam in contact met Romeo Malizia, die voor Ballast Nedam met ons in no-time een deal sloot om de lopende werken van Heddes door te zetten.  Daardoor keken we met vertrouwen naar het nieuwe Heddes.  Romeo heb ik in deze processen zo goed leren kennen dat hij mijn adviseur is geworden. Zelfs nu, jaren later, heeft ook hij die interesse in de business nog steeds.”

Boaz: “Waarom werkt dat zo goed?”

Coos lacht: “Hij is geen West-Fries, maar gedraagt zich wel zo. Samen met hem ben ik het bedrijf Four Energy gestart, een warmtenet bedrijf. Hij weet het perfecte voorbeeld te geven van hoe je verschillende bedrijven draaiende houdt en dat zonder iedere dag operationeel betrokken te zijn. De kunst zit ‘m in structureren, strategisch handelen en afstand houden.”

Eigenaarschap

Toen in 2012 het nieuwe Ursem een feit was, vonden Schouten en Heddes elkaar opnieuw.
Coos: “Er werd eigenaarschap gevoeld door beide partijen en dan kom je verder. We konden nieuwe techniek inbrengen. Doordat we elkaar al goed kenden, ontvingen we elkaar met open armen, er gebeurde wat. Ik ben geen bouwer en Boaz is geen installatie-techneut, maar met kennis en inzichten van beide partijen kom je verder.

Boaz: “Met de ‘eigenaar pet’ op ga je er een succes van maken. Je bent ook bij alle processen betrokken. Al was het een moeilijke tijd waarin de markt nog niet klaar was voor modulair.”

De fabriek bestaat al sinds 2004, toen Ursem naar deze locatie in Wognum verhuisde. De basis waar toen mee gestart is, is nog hetzelfde. Boaz: “Wat is veranderd is dat we steeds meer vermogen uit “de motor” halen door allerlei kleine slimmigheden. Daarnaast hebben we nu de juiste mensen op de juiste plek én er zijn voldoende orders. Die zaken zijn het belangrijkste. Het is heel simpel, als je orders hebt kunt je aan het proces en de structuur werken.”

Team modulair

Modulair bouwen is niet voor iedereen makkelijk en hoe vind je de beste manier waarop je dat samendoet. Er zijn weinig voorbeelden van bedrijven die zijn ingericht in deze setting. Binnen Ursem wordt gewerkt in een driehoek: producent, bouwer, installateur. Hierbij wordt samengewerkt vanuit het totaalbelang en daar zit volgens Coos en Boaz de kracht.

Coos: “Vanuit het aandeelhoudersbelang wordt het makkelijker denken in het totaal belang van Ursem én Team modulair. Als je alleen partner bent, denk je vaker in je eigen belang.”

Boaz: “Dat vind je niet in één dag en de collega’s moeten dat ook snappen, dat is iedere dag een uitdaging. Soms moeten we elkaar even lief aankijken. Niet alleen over geld, maar ook in communicatie, begrip als iemand iets vergeet of het budget waar iemand verantwoordelijk voor is.”

Coos: “Wij weten elkaar daarna ook snel op te zoeken en een issue snel een plaats te geven. Het is belangrijk alles helder te hebben voor de teams. Er zijn altijd dingen op te lossen en we hebben ook wel eens belangenverschillen, maar het belangrijkste is dat werk kloppend gemaakt moet worden.”

“Coos is ontzettend meelevend,” lacht Boaz. “Verschillende perspectieven zijn belangrijk, zowel als ondernemer als in de rol van installateur. In modulair denken we beide: hoe doen we het goed? Dat is echt een ontdekkingsreis. Want je weet nooit hoe het loopt en dat kan best ingewikkeld zijn. De verschillende perspectieven aan tafel zijn uniek.”

Off-grid oplossing

Door ervaringen in het verleden heeft Coos al meer dan eens meegemaakt dat orders tóch geen doorgang vinden. Door verschillende redenen, maar één daarvan is met een steeds grotere regelmaat het stroomnet. Dit dreigde ook te gebeuren bij het project De Lus in Schagen, een project waar 84 appartementen worden gebouwd.

Coos: “In zo’n geval is onze betrokkenheid te groot om niets te doen. Dus zit ik op zondagmiddag te tobben over hoe we het zelf kunnen doen en ik kwam tot een idee. Onze drive in combinatie met technisch inzicht maakt dat we dit kunnen en dan gaan we ervoor. Innovatief, experimenteel maar ook vol vertrouwen.”

De oplossing voor De Lus is een systeem waarbij het gebouw een eigen ’energie opwekcentrale’ krijgt. Met een heleboel zonnepanelen om stroom op te wekken waarmee de lampen branden en waarop de wasmachines gaan draaien en om warmte op te wekken waarmee de appartementen verwarmd kunnen worden. ”Er komt een batterij om die opgewekte stroom te bufferen, zodat er ook in de winter genoeg is. Dit is tevens een duurzame oplossing waarmee zo’n 28% minder CO2-uitstoot gemeten wordt dan wanneer alle elektra gewoon zou binnenkomen via de kabels van Liander.”

Boaz: “De oplossing die jullie hebben gevonden bij weinig stroom, steunt ook Ursem in het aanbod aan onze klanten.”

Coos: “Er zijn veel partijen die hierin oplossingen bieden, maar de samenstelling die wij hebben gevonden is op dit moment uniek. Als we dit kunnen herhalen gaat de prijs omlaag. We zijn met elkaar heel goed bezig. Dat komt ook omdat iedereen in ons modulaire team er lol in heeft. Hands-on, met verstand ervoor gaan en plezier hebben.”

Boaz: “Dat klopt. En hard gewerkt werd er altijd al, maar nu bruist het van de energie. We ondergaan verandering en continueren. Van order intake, naar oplossingen bieden en de volgende uitdaging aanpakken. Eigenlijk gaan we van stijl naar stijler! Van de rode naar de zwarte piste. We kunnen wel goed skiën, maar op de zwarte piste moet je bochten blijven maken. We hebben er zin in en je krijgt vertrouwen, steeds meer.”

De verantwoordelijkheid die beide heren dragen voor het wel en wee van Ursem gaat organisch. Coos: “Jij en ik zijn verschillende personen maar beide goed actief. We hebben beide onze klantjes.”

Boaz: “De balans is goed. We houden beide niet van dikke boeken schrijven, maar vinden elkaar op een goede manier. Jij bent ook een snelle jongen, Coos! Weet je nog toen we een opdracht van de gemeente Drechterland wilden winnen? Je vond het belangrijk om duurzaamheid uit te stralen dus kwam je naar die afspraak op je racefiets. Stapt zo de presentatieruimte binnen in je race pak. Jij werkt vanuit die energie. Overigens wonnen we de opdracht niet.”

Coos lacht: “Soms moet je buiten de bestaande paden lopen. We houden niet van saai, dat is te makkelijk. Focus is belangrijk.”