Archimedesplantsoen

Verduurzaming in Amsterdam Oost

Verduurzaming Archimedesplantsoen Amsterdam

In september 2020 zijn we gestart met de renovatie van 41 woningen voor opdrachtgever woningcorporatie Eigen Haard. Deze sociale huurwoningen in Amsterdam Oost zijn gelegen aan het Archimedesplantsoen, de Voltastraat en het Voltaplein in stadsdeel Watergraafsmeer. Met deze renovatie wordt invulling gegeven aan de wens om deze woningen een upgrade te geven op het gebied van veiligheid, gezondheid en energiezuinigheid. Al sinds 2017 zijn wij betrokken bij dit  mooie renovatieproject. Destijds zijn er door ons vier proefwoningen verzorgd, welke het uitgangspunt vormden voor het gehele blok.

 

Met dit project is er groot onderhoud en verbeteringen uitgevoerd. De uitgevoerde verbeteringen hadden betrekking op de isolatie van glas, dak, gevel en vloer om de woningen energiezuiniger te maken. Omdat het beneden- en bovenwoningen betreft, zijn ook brandwerende en geluidsisolerende plafonds en wanden aangebracht. Daarnaast zijn de woningen voorzien van voorbereiding voor stadsverwarming en zonnepanelen.

Werkzaamheden in beeld

Het groot onderhoud omvat onder andere technisch noodzakelijke werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het vervangen van al het leidingwerk en waar noodzakelijk het aanpassen van toilet, keuken of badkamer.

We zijn werkzaam in een uniek en karakteristiek stukje Amsterdam, de woningen behoren tot het beschermd stadsgezicht van de stad. Daarom zijn de gevelramen in oorspronkelijke staat teruggebracht en de gehele voorgevel is aan de binnenzijde geïsoleerd. Buitenisolatie is alleen aan de achterzijde van de buitengevel van de benedenwoningen toegepast. De bovenwoningen zijn geheel van binnenuit geïsoleerd. Aan de achterzijde zijn de bovenwoningen voorzien van prefab dakkappellen.
Omdat de werkzaamheden omvangrijk waren, konden deze niet in bewoonde staat worden uitgevoerd. De bewoners woonden ca. 20 weken elders, waarna ze konden terugkeren naar hun eigen woning. Deze periode was aanvankelijk beoogd korter te zijn, echter maakte de corona-pandemie het noodzakelijk om de werkzaamheden per woning over langere tijd te verspreiden, om te voorkomen dat er teveel disciplines, en dus mensen, tegelijk in één ruimte werkzaam waren.