Eemnes Modulair

Vluchtelingen opvang en herbruikbare modules

Woonmodules Ursem uit Wognum voor tijdelijke vluchtelingen huisvesting Eemnes

In Wognum zijn 33 hoogwaardige prefab-woningen gerealiseerd in opdracht van de Alliantie Ontwikkeling B.V. voor plaatsing in de gemeente Eemnes. Door een dringende behoefte aan woningen voor vluchtelingen uit Oekraïne heeft de Alliantie gekozen voor de modulaire aanpak met Ursem woonmodules. Deze woningen komen compleet uit de fabriek en hebben een permanente kwaliteit die op een tijdelijke locatie goed en snel in huisvesting kan voorzien. Op een later moment kunnen de modules worden verplaatst naar een andere locatie waardoor de investering van het gehele project optimaal is.

De modules bestaan uit galerij- en corridor woningen met zowel twee als drie kamers. Daarnaast is er een gemeenschappelijke ruimte én een wasruimte voor alle bewoners. Het plan voorziet in parkeren op de nieuwe locatie en naast de 33 appartementen zijn 8 Tiny Houses bijgeplaatst voor starters op de woningmarkt.
In dit ontwerp van Studio Selva spelen gemeenschappelijke en openbare ruimtes een belangrijke rol, om een sterke gemeenschap aan te moedigen ondanks de beperkte levensduur van het complex op deze locatie. De woningen zijn ingericht rond een centraal, autovrij plein met een fietsenstalling en een kleine speeltuin. Vanaf hier is er ook toegang tot een gedeelde gemeenschappelijke ruimte en wasruimte. Het langere woonblok heeft een galerijtoegang langs de achterkant en fungeert daarom als een geluidsscherm naar de aangrenzende snelweg.

De gevel bestaat uit thermisch gemodificeerde houten panelen, geschilderd in een warmrode kleur die contrasteert met de vegetatie. De landschapsarchitectuur zal worden gebouwd met voornamelijk gerecyclede materialen en het regenwater van het dak zal lokaal worden geïnfiltreerd via een sloot langs de randen van het perceel.

Snel schakelen

De noodzaak van wonen maakt deze bijzondere en snelle samenwerking uniek. Alle betrokken partijen zijn bereid de nek uit te steken en het beste beentje voor te zetten om deze opgave tot een succes te maken. In september vonden de eerste gesprekken plaats en al begin december is de productie in de fabriek gestart.

Eemnes in het nieuws

Opgeleverd: 32 appartementen gereed voor Oekraïense vluchtelingen

2023-04-22 Oplevering Eemnes
Klik hier voor de tevredenheidsverklaring van onze opdrachtgever