276 appartementen Biesbosch

Amstelveen

Biesbosch, Amstelveen

Hoogwaardige en duurzame woontoren Biesbosch 225

In opdracht van Forum Amstelveen Invest B.V. en Stichting Bewaarder HWF NL hebben wij 276 appartementen gerealiseerd in Amstelveen. Het grootste deel van deze appartementen valt in de categorie ‘middeldure’ huur.

Het bestaande verouderde kantoorgebouw Biesbosch 225 is gesloopt om plaats te maken voor deze hoogwaardige en duurzame nieuwbouw.

Het nieuwe woongebouw is ontworpen door Architectenbureau OZ in samenwerking met Forum Concept & Design

Het totale project omvat 276 huurappartementen, een 3-laags ondergrondse parkeergarage en parkeerplaatsen op maaiveld voor elektrische deelauto’s.

Bij de realisatie is veel aandacht besteed aan een gezonde en duurzame woonomgeving. Er is gebruik gemaakt van een WKO installatie in combinatie met zonnepanelen, hoogwaardige isolatie en kozijnen met een hoge luchtdichtheid. Alle appartementen zijn voorzien van een hoog rendement warmte-terugwinningsinstallatie. De algemene ruimten zijn voorzien van LED verlichting. In het maaiveld is een omvangrijk waterretentie-systeem gerealiseerd.

 

Beeldmateriaal Artist Impressions: Architectenbureau OZ

Bouwen in een zwembad

Bij het horen van de term Biesbosch zijn velen geneigd als eerste te denken aan het natuurgebied gelegen op de grens van Zuid-Holland en Noord-Brabant, een gebied met groen, flora en fauna en veel water. Maar wij vormen een uitzondering en denken als eerste aan ons mooie project gelegen aan de Biesbosch 225 in Amstelveen. Wel was er één duidelijke overeenkomst tussen dit project en het gelijknamige natuurgebied: het water. Veel water, maar liefst 22.000.000 liter om precies te zijn…

 

Op de locatie in Amstelveen is eerst het oude pand gesloopt waarna wij, na het aanbrengen van een 14,5 meter diepe damwand, konden starten met het uitgraven van de bouwput. De bouwput, die we ook wel ons zwembad noemden. Met een lengte van 70 meter, een breedte van 35 meter en is een diepte van 9 meter. Gevuld met maar liefst 22.000 m3 water, waar duikers onder water ca. 100 heipalen van het oude gebouw hebben afgeknipt. Hier was aanvankelijk omheen gegraven, zodat deze daarna achter elkaar konden worden verwijderd. Vanwege het feit dat het gebouw ‘op staal’ gefundeerd is (de zandlaag op 9 meter diepte onder de keldervloer is draagkrachtig genoeg) was het niet mogelijk om de bestaande palen te trekken.

 

De volgende stap was het boren van 409 stuks paalankers voor het verankeren van de onderwaterbetonvloer. Zolang er geen compleet gebouw op staat, wil 10 atmosfeer waterdruk anders onze keldervloer omhoog drukken. De paalankers voorkwamen dat. Het boren van deze paalankers nam twee maanden in beslag waarbij wij ook duikers moesten inzetten. De wapening werd prefab gemaakt op het droge, waarna deze met een kraan naar de bodem van de bouwput werd gebracht, waar de duikers het plaatsen begeleidden. Daarna is een 1,2 meter dikke onderwaterbetonvloer gestort

 

In twee dagen tijd is er maar liefst 3000m3 onderwaterbeton gestort, op een diepte van 9 meter. Onder begeleiding van Ballast Nedam Marine & Civil en de duikers van de firma Disa International werd 90m3 beton per uur gestort, elke 7 minuten een betonmixer vol.

 

In editie 8 van het vakblad Bouwwereld is een artikel gewijd aan de bijzondere betonstort voor het project Biesbosch 225 in Amstelveen.

 

Klik hier om het artikel te lezen.

Bijzondere betonstort

Een handeling waar je na afloop op het eerste oog gek genoeg niets van ziet – omdat het nog wordt bedekt door bijna 22 miljoen liter water. 

Bekijk de video

Project in beeld

In maart 2021 bereikten we het punt 'uit de grond' en konden we bouwen bóven het maaiveld, in plaats van eronder. Bovenop de parkeerkelder werd de begane grondvloer gestort, met daaronder een indrukwekkende hoeveelheid balken met wapening. Dit was nodig om de overgang van de kolommenstructuur naar woningscheidende betonwanden juist te laten verlopen. Ondertussen bereidde het team zich voor op het opstarten van de tunnelbouwstroom, een bouwmethode waarbij met een zogenaamde tunnelbekisting in één keer wanden en de hierop liggende vloer kunnen worden gestort. Door het verwarmen van het gestorte beton kan een dag later al ontkist worden en kan de volgende cyclus worden gestart.

Tunnelen én afbouwen

Als je in oktober 2021 vanaf de A10 over de Beneluxbaan in Amstelveen richting de bouwlocatie reed, zag je project Biesbosch steeds hoger boven de omliggende bebouwing uitkomen. Waar er buiten op zo’n 42 meter hoog nog volop werd getunneld, was binnen de afbouw gestart.

De verschillende bouwstromen werden gelijktijdig uitgevoerd, met ieder hun eigen cyclus. Binnen 8 dagen werd het tunnelen van één verdieping afgerond. Het hoogste punt werd aangetikt op 57 meter.

Tegelijkertijd werd het gebouw als het ware aangekleed en voorzien van een gevel met balkons. De balkons zijn uitgevoerd in het zogenaamde Balqoon / IQlick systeem van de firma’s Schöck en Balqoon. Elke 8 dagen werd een complete verdieping voorzien van gevelbekleding én 16 balkons.

Per dag zijn 2 woningen afgebouwd. Met een relatief krap bouwterrein was het fijn dat de drielaagse parkeerkelder kon worden ingezet voor de opslag van aangeleverde materialen.

Hoogste punt

De nieuwe woontoren met de naam ‘TwoTwoFive’ bereikte in december 2021 het hoogste punt. Dit was voor wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening, D66) een goede reden om de vlag te hijsen.

 

Een mooie mijlpaal

De wethouder noemt het bereiken van het hoogste punt ‘een mooie mijlpaal van een zeer aansprekend bouwproject in Amstelveen.’ 

Artikel Biesbosch in Stedenbouw Magazine

'In Amstelveen heeft een verouderd kantoorgebouw plaatsgemaakt voor
de bouw van het duurzame appartementencomplex ‘TwoTwoFive’. Mede
dankzij de beslissing om de bouw zonder steigers te laten plaatsvinden,
kunnen de eerste bewoners nog voor de zomer in hun nieuwe appartementen gaan wonen.

 

In Magazine 773 van Stedenbouw het artikel "Steigerloos gebouwd appartementencomplex ‘TwoTwoFive’ "

'TwoTwoFive' staat voor Biesbosch 225 in Amstelveen.

2022 05 06 Biesbosch Artikel Stedenbouw