AMST

Duurzaam en maatschappelijk verantwoorde nieuwbouwontwikkeling

AMST, Amsterdam

Centraal in Amsterdam, gelegen tegenover het Amstelstation bouwden wij in opdracht van MRP nieuwbouwproject AMST. Een project dat is ontwikkeld in nauwe samenwerking met gemeente Amsterdam en is ontworpen door VenhoevenCS architecture+urbanism. Het projectmanagement gedurende de bouw werd verzorgd door Drees & Sommer.

AMST is een duurzame en maatschappelijk verantwoorde nieuwbouwontwikkeling en speelt in op de grote vraag naar huurwoningen in het middensegment in Amsterdam. Het omvat de bouw van een 2-laagse parkeerkelder onder maaiveld met daarop 252 huurwoningen waarvan 80% bestemd is voor middeninkomens en 20% voor de vrije huursector. De woningen zijn verdeeld over twee gebouwen, AMST I en AMST II, waarbinnen ook parkeergelegenheid is gerealiseerd en diverse commerciële en publieke faciliteiten in de plint. Dit maakt het een zogenaamd mixed-use project.

AMST in het nieuws

Foto's: Ossip van Duivenbode

Hoogste punt bereikt

In de zomer van 2022 bereikte AMST haar hoogste punt. Onze collega Roy Akkerman vertelt je over de uitdagingen bij bouwen op een postzegellocatie en de voortgang van dit project.

 

Bekijk de video

Waterneutraal

Bij het ontwerp is het streven geweest om een waterneutraal project te realiseren, wat betekent dat al het regenwater wordt vastgehouden en hergebruikt. De daken, binnenplaatsen en in de tuinen functioneren als een systeem voor opslag en hergebruik van water. De groen/blauwe elementen uit het ontwerp zorgen er daarnaast voor dat de PV-panelen een hoger rendement geven, alsmede een positieve bijdrage aan de lokale ecosystemen. Een duurzaam project met toepassing van duurzame materialen.

 

De bouw van de bouwkuip is door de opdrachtgever rechtstreeks uitbesteed aan de firma HeSto, een samenwerking van de firma’s Van ’t Hek en Roel v.d. Stoel. Na gereedkomen van de bouwkuip is Heddes Bouw & Ontwikkeling halverwege 2021 gestart met haar werkzaamheden.

Meer informatie over dit project? Kijk op https://www.amst.amsterdam/ 

Beeld: Proloog (voorheen 3D Studio Prins)

Modulaire badkamers en betaalbare woningen

Bart Meijer (CEO MRP) en Niels Doodeman (directeur Heddes Bouw & Ontwikkeling) plaatsen in april 2022 symbolisch een modulaire badkamer. De mixed-use ontwikkeling AMST, maakt betaalbaar wonen mogelijk voor middeninkomens in Amsterdam en maakt gebruik van modulair gebouwde badkamers.

Van de 252 woningen, verdeeld over 2 gebouwen, is 80% bestemd voor middeldure huur en 20% zijn woningen in de vrije huursector. Een deel van het middensegment huurwoningen is geschikt voor grotere gezinnen met een woninggrootte boven de 100 vierkante meter en dit is vrij uitzonderlijk in Amsterdam. Door de inzet van modulaire badkamers kan er ook duurzamer en sneller worden gebouwd. 

 

Ursem Modulaire Bouwsystemen is koploper in de wereld van het nieuwe bouwen. Het bouwsysteem is de afgelopen decennia continu doorontwikkeld en geperfectioneerd samen met opdrachtgevers, bouw- en installatiepartners, architecten en adviseurs. Het nieuwe bouwen is steeds vaker het alternatief voor traditioneel bouwen.  

De producten worden in een gecontroleerde omgeving geproduceerd en op locatie eenvoudig en snel gemonteerd. Naast verhoogde efficiency, een kortere bouwtijd en constante kwaliteit levert deze manier van bouwen winst op het gebied van duurzaamheid. In de seriematige nieuwbouw- of transformatie projecten wordt steeds vaker gekozen voor de toepassing van prefab badkamers, in plaats van de traditioneel vervaardigde. Vanwege de seriematige productie is het mogelijk om op een efficiënte en concurrerende wijze hoogwaardige badkamers, die niet te onderscheiden zijn van traditionele, te produceren.

De badkamers worden als ze gereed, getest en goedgekeurd zijn, waterdicht verpakt en gereedgemaakt voor transport naar de bouwlocatie.  Ze worden just-in-time op de bouwplaats afgeleverd en naar de juiste verdieping gehesen, om in een later stadium verder gekoppeld te worden.

Modulaire badkamers

Deze badkamer modules worden kant en klaar geleverd, voorzien van alle tegels, sanitair en installaties. Dit verkort de bouwtijd aanzienlijk én zorgt voor minder beweging op de bouwplaats. Dát is duurzaam bouwen!

Bekijk de video

Bouwfoto's

Toen de funderingswerkzaamheden klaar waren is de roltrap voor het gebouw geplaatst. Deze mooie bouwfoto's laten zien hoe AMST steeds beter vorm krijgt.