Bajeskwartier

De stadswijk van de toekomst

Bajeskwartier Amsterdam

Waar eens de Bijlmerbajes stond, in Amsterdam Amstel, verrijst de stadswijk van de toekomst: Bajeskwartier.

Het gehele gebied wordt getransformeerd tot een energie neutrale en groene stadswijk, die bestaat uit 11 gebouwen verdeeld over 4 clusters met elk een eigen karakter, programmering en uiterlijk.

Stadswijk van de toekomst, maar met een uniek karakter waarbij de geschiedenis van het iconische gebouw en gebied zichtbaar blijven. Van zuid naar noord vind je hier straks het ‘Kennis cluster’, het ‘Design cluster’, het ‘Centraal cluster’ en het ‘Amstel cluster’. De gang die de oude torens met elkaar verbond, komt in het ontwerp terug als een pad tussen de nieuwe gebouwen: de nieuwe Kalverstraat.

Hier realiseerde Heddes Bouw & Ontwikkeling een complex met 480 studenten-eenheden voor twee opdrachtgevers, in één ontwerp gevat door Moke Architecten. Een gebouw van bijna 100 meter lang en 12 verdiepingen hoog, als een verticale stad waar studenten wonen en verblijven. Toeristen en buurtbewoners kunnen elkaar ontmoeten in de collectieve plint en het parkje met uitzicht op het Bajeswater.

De 480 wooneenheden zijn bestemd voor twee opdrachtgevers, Hotel Jansen (Not for Tourists) en woningcorporatie De Alliantie. Sinds de VO-fase werkten wij in een bouwteam met beide opdrachtgevers, Moke Architecten, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs en DGMR voor bouwfysica en BREEAM certificering. Samen met de opdrachtgevers hebben wij binnen dit team de verschillende ontwerpfases doorlopen om een maakbaar en betaalbaar ontwerp te realiseren.

In Hotel Jansen liggen de hotelkamers rondom prachtige huiskamers met een fantastisch uitzicht. De huiskamers zijn dubbelhoog en hebben een houten bekleding, een ruime keuken en grote eettafel.

Aan de zuidzijde van het gebouw liggen de studentenwoningen rond dubbelhoge buitenruimtes. ’s Nachts worden deze sociale plekken uitgelicht en heeft het gebouw de aanblik van een levend stadstableau.

 

Feestelijke start bouw 

Op donderdag 14 oktober 2021 is in het gezelschap van een grote groep betrokkenen op een feestelijke wijze stilgestaan bij de start van de bouw van het Bajeskwartier in Amsterdam. 
Om de start te vieren plantten Dries Drogendijk van Gemeente Amsterdam, Jan Van Barneveld van de Alliantie, Peter Heuvelink van AM en Laurens van Doorn van Hotel Jansen samen een eerste boom.

Bekijk de video
De stadswijk van de toekomst wordt een duurzame wijk, door circulaire transformatie. Uitgangspunten zijn duurzaam bouwen, hergebruik van materialen, het toepassen van innovatieve installaties. Veel van het bouwafval afkomstig uit de vijf gesloopte torens is opnieuw gebruikt.

Voor het bouwdeel van Hotel Jansen is gekozen voor BREEAM certificering, Outstanding. BREEAM beoordeelt gebouwen op negen verschillende duurzaamheidsonderwerpen: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling. Outstanding is het hoogste niveau, met een score van 85 % of hoger.

Ik heb onze samenwerking als uitermate prettig ervaren, op alle niveaus en in elke bouwfase!
Oliver Rasche Projectmanager De Alliantie

Bajeskwartier in het nieuws