The British School of Amsterdam

In de voormalige strafgevangenis aan de Havenstraat in Amsterdam Oud-Zuid realiseert Heddes Bouw & Ontwikkeling een nieuwe locatie voor The British School of Amsterdam. Dit opleidingsinstituut is op dit moment nog op drie verschillende plekken in Amsterdam gehuisvest. Met deze nieuwe locatie aan de Havenstraat kan The British School of Amsterdam haar wens om de vier afdelingen (Early Years, Infant, Junior en Senior) onder één dak te huisvesten in een gebouw met karakter en historie, in vervulling laten gaan. 

Het bestaande gebouw is ontworpen en gerealiseerd in de periode 1888 tot 1891 naar het ontwerp van W.C. Metzelaar, rijksingenieur-architect voor gevangenisgebouwen. Atelier PRO heeft samen met Van Hoogevest Architecten en Bureau Sant en Co het winnende voorstel voor de nieuwe bestemming van het gebouw gewonnen. De uitvraag voor het ontwerp is beknopt maar heel veelzeggend geweest: draai de functie van het "gebouw waar iedereen uit wil" om, naar een school waar iedereen wil blijven. 

Naast dat de herinnering aan het originele gebouw levend zal blijven, wordt er ook nieuwbouw geplaatst. De bestaande structuur van het gebouw met haar vier vleugels blijft intact, elke vleugel wordt uitgebreid met een stukje nieuwbouw. Zodoende is er straks voor elke afdeling een eigen vleugel beschikbaar. 

De sloopwerkzaamheden in het bestaande gebouw zijn eind 2018 gestart, de nieuwbouw in 2019. 

 

Beeldmateriaal: Atelier PRO

 

https://www.heddes.nl/nieuws/2020/02/28/british-school-of-amsterdam/

 

Artikel Schooldomein - British School in voormalige gevangenis Havenstraat

 

https://www.heddes.nl/nieuws/2019/09/27/projectupdate-british-school/

 

https://www.heddes.nl/nieuws/2019/03/19/the-british-school-of-amsterdam/

 

 

 

 

 

Locatie

Amsterdam, Havenstraat

Tags
  • UTILITEITSBOUW
  • RENOVATIE
Projectgegevens

Project Fase: Realisatie

Bouwtijd: 2019 - 2021

Opdrachtgever: British School of Amsterdam