BIM maakt blij

Kennis van bouwen blijft de basis

Met BIM als tool wordt de bouw steeds meer high-tech

Collega's Mark en Marcel zijn BIM coördinatoren bij Heddes en leggen graag uit hoe dit moderne gereedschap onmisbaar is geworden in de ontwikkeling- en uitvoering van onze projecten.

De digitale materieeldienst

BIM is het gereedschap

Het vraagt continu bijblijven met alle ontwikkelingen op het gebied van BIM. “We willen het steeds beter, slimmer en sneller doen!”, geeft Mark aan. “We zijn de digitale materieeldienst en het is onze drive om de ontwikkelingen goed te blijven volgen.” BIM is niet meer weg te denken uit onze projecten. De rol van BIM coördinator bij Heddes houdt veel meer in dan alleen aanspreekpunt voor het modelleerwerk. "Natuurlijk zijn er de clashes, de acties, de ‘issues’, etc. maar we sturen vooral met het team op het proces; hoe we optimaal functioneren als projectteam. BIM is hiervan een onderdeel en reikt veel tools aan voor de teams. BIM is het gereedschap en we leren collega’s en anderen er zo mee te werken dat ze er enthousiast van worden; dat ze de meerwaarde ervan inzien."

 

Doelstelling: iedereen blij en gelukkig maken met BIM

Om het BIM goed te gebruiken heb je bepaalde skills nodig; nog niet iedereen is even ver met deze skills en Marcel en Mark ondersteunen daarbij. BIM voor dummies? Een Building Information Model, of Gebouw Informatie Model, is een “geometrische weergave om data in vast te leggen”.

De grootste impact

De beide Bimmers beseffen dat vroeg in het ontwerpstadium de grootste impact gemaakt kan worden op kosten en dus haalbaarheid van een project. Daar worden de basis keuzes gemaakt en die geven het verdere verloop van het project vorm. Precies in die fase biedt het BIM model meerwaarde; het helpt om de puzzel op te lossen. Om deze puzzel compleet te maken heb je iedereen in het team nodig; dat maakt het werken met BIM ook zo leuk. Het versterkt de samenwerking als je van te voren afspreekt waar de ‘puzzelstukjes’ aan moeten voldoen; dit is de Informatie Levering Specificatie (ILS). We besteden veel tijd aan het helder en duidelijk maken hoe deze ILS eruit ziet en hoe alle partners in het project hieraan bijdragen. Daarom haken we onderaannemers en leveranciers ook eerder aan in het project. We gaan niet eerst modelleren en daarna weer helemaal ombouwen; ze stappen vanaf het begin met ons mee in het model. We zijn af van het estafette model en wachten niet meer op onderleggers zoals voorheen. We werken simultaan in het model en dat betekent dat je van elkaar begrijpt dat het “work-in-progress” is. En als het wel eens misgaat dan wordt dit zichtbaar in het model en dat vinden we soms nog wel pijnlijk. Op die momenten is het belangrijk om niet terug te vallen in oude werkgewoonten, maar te leren en door te zetten.

Onze projecten

BIM wordt toegepast bij al onze projecten. 

Kwaliteit

Mark en Marcel zijn “poortwachters” van de digitale modellen. Het staat of valt met de kwaliteit van de modellen waar we mee werken. Als die goed zijn, worden mensen vanzelf enthousiast om ermee te werken. De drempel is bij de meeste partners genomen en nu volgt de fase waarin we de software voor productie methoden van onze partners steeds meer laten aansluiten bij de aanwezige modellen. We willen de informatie nog beter uitwisselbaar maken en dubbel werk voorkomen.

De toekomst van BIM

Als het de toekomst van BIM betreft lopen Mark en Marcel vooruit; voor de troepen uit. “maar niet te ver, want; iedereen moet mee!”. De processen voor BIM zijn goed ingeregeld bij Heddes en we werken naar het doel om zonder fysieke tekeningen gebouwen te realiseren en steeds meer geïndustrialiseerd te bouwen. De toepassing van BIM voor het verhogen van de duurzaamheid van gebouwen is opgepakt en krijgt snel meer impact in het werk dat we elke dag doen. Kennis van bouwen blijft de basis en met BIM als tool wordt de bouw steeds meer high-tech. We zijn ‘gelukkig’ nog niet klaar. BIM is work in progress.