Tramhalte en Melchiorstraat

Tramhalte Schagen en Melchiorstraat Oudesluis

Op 2 maart 2023 is de overeenkomst getekend voor de realisatie van in totaal 56 woningen in de Noord-Hollandse plaatsen Schagen en Oudesluis. Een project dat Heddes Bouw & Ontwikkeling modulair heeft gebouwd in opdracht van Wooncompagnie, in samenwerking met de gemeente Schagen. Beide bouwlocaties zijn voormalige handbalvelden. Voor de bouw zijn modules van Ursem Modulaire Bouwsystemen toegepast en de installaties zijn verzorgd door Schouten Techniek.

De locatie in Schagen wordt ook wel ‘De Tramhalte’ genoemd en omvat de bouw van 44 appartementen. Nabij de Melchiorstraat in Oudesluis zijn 12 sociale huurwoningen gebouwd.

  • 56 woningen totaal
  • 44 appartementen
  • 12 sociale huurwoningen
Groot voordeel van het toepassen van de modulaire bouwmethode is dat de bouwtijd kort is en in een geconditioneerde omgeving plaatsvindt. Het weer heeft hierdoor relatief weinig invloed en er is weinig hinder van de bouw voor de omgeving.

Daarnaast is de milieubelasting bij modulair bouwen aanzienlijk lager dan bij traditionele bouw.

In mei van dit jaar is de productie van de modules gestart, in maart 2024 zijn de woningen opgeleverd.

Stefan van Schaik, directeur-bestuurder van Wooncompagnie: “Deze twee nieuwbouwprojecten passen perfect in de opgave die wij onszelf hebben gesteld. Met de snelle bouw van deze woningen, kunnen we 56 huishoudens weer een thuis bieden. Wooncompagnie ziet grote voordelen in modulaire bouw. De kwaliteit is hoogstaand én we kunnen sneller bouwen in een tijd waarin de wooncrisis groot is.”

Tramhalte – what’s in a name?

Het achtergelegen fietspad van dit project, volgt de route van een oude trambaan die tot ergens in 1950 door het landschap liep (geel gearceerd). Hier is de naam ‘de tramhalte’ vanaf geleid.

Modulaire bouw van topkwaliteit

Artikel Stedenbouw - Magazine 784